Elektrotehnički fakultet, 22.07.2020

IT brend Crne Gore: XXV Međunarodna konferencija Informacione tehnologije otvorila poziv za naučne radovePoziv za dostavljanje radova za XXV Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju Informacione tehnologije 2021, koja već 25 godina tradicionalno okuplja naučnike iz cijelog svijeta, otvoren je do 18. januara 2021. godine.

Konferencija, koju organizuju Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore i “IT društvo”, održaće se od 16. do 20. februara 2021. godine na Žabljaku.

Predsjedavajući konferencije prof. dr Božo Krstajić  kaže da  programski Odbor konferencije čine eminentni naučnici iz osam država, a  podržava je i Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), koji broji više od 400.000 članova iz oko 160 zemalja, i IEEE sekcije za Srbiju i Crnu Goru.

"Oslanjajući se na dosadašnje višegodišnje iskustvo i dobre rezultate od prošle godine kao i uz pozitivan stav prema aktuelniImagem dešavanjima u svijetu, za koja se nadamo da će biti prevaziđena u 2021. godini, očekujemo oko 200 učesnika. Na Konferenciji će biti organizovani paneli, autorske sesije, radionice i rasprave na okruglim stolovima o ICT trendovima razvoja, procesu digitalne transformacije, kao i o drugim aktuelnim problemima iz ove oblasti", kazao je Krstajić.

U posljednje tri  decenije, dodaje on,  iskristalisala su se dva IT događaja u Crnoj Gori i regionu, a to su IT konferencija na Žabljaku i INFOFEST u Budvi.

“Oba događaja su postali svojevrsni IT brend Crne Gore, prepoznati kao takvi u regionu i šire. Ako neko inovativno i novo IT rješenje nije prezentovanao na nekom od ova dva skupa, računa se da se nije ni pojavilo”, smatra Krstajić.

Samo trajanje IT konferencije, broj učesnika, evolucija i kvalitet programa govori i o značaju konferencije, ističe on.

„Prema mom mišljenju, a i mišljenu ogromnog broja učesnika koji u kontinuitetu učestvuju na ovoj konferenciji, ovo je sjajan način za povezivanje naučnika i potencijalna prilika za nove projekte i druge zajedničke aktivnosti na polju informacionih tehnologija.  S obzirom na karakter i sveprisutnost ovih tehnologija, svih ovih godina skoro da nema značajnijeg naučnog, stručnog i institucijalnog  subjekta u Crnoj Gori i regionu koji nije uzeo učešća u radu ove konferencije na neki način”, navodi profesor Krstajić.

Za Univezitet Crne Gore, smatra Krstajić, ova konferencija donosi značajno podizanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti, a njegovom nastavnom osoblju mogućnost publikovanja svojih naučnih i stručnih rezultata i priliku za uspostavljanjem novih naučnih i stručnih kontakata.

„Ako se osvrnemo na naučni značaj, Konferencija je evaluirala u respektabilnu IEEE konferenciju čiji se radovi, koji su prošli proces anonimne recenzije i provjeru na plagijate po IEEE standardu,  nalaze u IEEEXplore bazi i referentni su u svojim oblastima. Sama konferencija, pored standardnog naučnog karaktera, i u svom nazivu i konceptu baštini i stručnu karakteristiku koja se ogleda u organizovanju okruglih stolova, panela, radionica i diskusija o aktuelnim izazovima iz informacionih tehnologija”, zaključuje profesor Krstajić. 

Pored naučnog uvezivanja, bude prostora i za druženje, dodaje on.

„SvakImagee godine to budu aktivnosti i druženja koja smo popularno nazivali: "ski workshop", "kuvano vino u Jezerima", "durmitorko sijelo uz gitaru", "jezerski pogled sa Savine vode", "krpljijada preko Točka" i "IT banker na Crnom jezeru“, opisuje atmosferu ovih konferencija profesor Krstajić.

Konferencija će moći da prati i šira stručna i naučna javnost i svi zainteresovani, putem videokonferencije, kao i ranijih godina.

Linkovi za pristup Konferenciji preko interneta, kao i svi detalji programa i ostalih aktivnosti, biće dostupni na zvaničnom sajtu Konferencije www.it.ac.me

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/it-brend-crne-gore-xxv-medunarodna-konferencija-informacione-tehnologije-otvorila-poziv-za-naucne-radove

https://www.antenam.net/drustvo/165608-it-brend-crne-gore-xxv-medjunarodna-konferencija-informacione-tehnologije-otvorila-poziv-za-naucne-radove

https://m.cdm.me/tehno-nauka/dostavljanje-radova-za-konferenciju-informacione-tehnologije-do-18-januara/

https://mnemagazin.me/2020/07/22/crna-gora-medjunarodna-konferencija-it-otvorila-poziv-za-naucne-radove/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/it-brend-crne-gore-xxv-medunarodna-konferencija-informacione-tehnologije-otvorila-poziv-za-naucne-radove/

https://www.mladiniksica.me/dostavljanje-radova-za-konferenciju-informacione-tehnologije-do-18-januara/

Dokumenti

Broj posjeta : 347