Elektrotehnički fakultet

Crnogorski startup MECOnet radi na kućnom monitoru COVID simptoma
Crnogorski startup MECOnet radi na kućnom monitoru COVID simptoma
 
Crnogorski startup MECOnet u saradnji sa Laboratorijom za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i SMART4ALL završio je prvu fazu razvoja kućnog monitora COVID simptoma pod nazivom Syntrofos (grčki pratilac).
 
Dizajner Syntrofos-a je, u pogledu hardvera i softvera, prof. dr Radovan Stojanović, šef Laboratorije za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UCG.
 
"Syntrofos je elektronski uređaj koji mjeri glavne simptome COVID-a kao što su tempteratura, ritam disanja, puls, saturaciju, kašalj, rad srca. Informaciju prikazuje na mobilnom telefonu i šalje ih u COVID Centar. Na taj način je omogućeno da svako može imati personalni monitor COVID signala i pratiti vitalne signale povezane sa njim, u svakom trenutku", kazao je profesor Stojanović.
 
Image
On dodaje da će verzija Syntrofos Basic pratiti temperaturu, puls, ritam disanja uz prikaz foto-pletizmografskog signala (PPG) i signala respiracije (Ritma disanja - RR).
 
Verzija Syntrofos Mid imaće i dodatno mjerenje respiracije, a Syntrofos Pro obuhvatiće mjerenje i ECG signala. Uređaj je veoma jednostavan za rukovanje.
 
MECOnet je zainteresovan i za partnere u ovom projektu koji će biti neprofitnog karatktera.
Broj posjeta : 83

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.