Elektrotehnički fakultet iz ugla još jednog alumniste - Časlava Vešovića




Elektrotehnički fakultet iz ugla još jednog alumniste - Časlava Vešovića

Časlav Vešović, aktuelni zamjenik gradonačelnika Podgorice, alumnista Elektrotehničkog fakulteta, govori o Fakultetu iz perspektive osobe koja je godinama u svakodnevnom kontaktu sa žiteljima Podgorice, te dobro poznaje njihove potrebe i očekivanja od inženjera elektrotehnike.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Časlav Vešović: Proces obrazovanja ima nesumnjivo ogroman uticaj za razvoj svake ličnosti. Kada to kažem ne mislim samo na obim, tip i kvalitet informacija koje “apsorbujemo” tokom učenja, već na odnos sa profesorima i kolegama, socijalno sazrijevanje,otkrivanje novih sklonosti, talenata, afiniteta... Iako se kroz osnovno i srednje obrazovanje grade temelji svakog pojedinca, ipak, u najvećoj mjeri, naš životni put opredjeljuje visoko obrazovanje koje nas finalno oblikuje i usmjerava, determiniše našu ulogu u društvu. I tada, a i sada Eletrotehnički fakultet se smatra za jedan od najtežih u sistemu obrazovanja Crne Gore, na koji se dominatno upisuju svršeni srednjoškolci zavidnih intelektualnih kapaciteta, spremni za veliki trud, učenje i odricanja. Iako moj trenutni radni angažman ne traži sva znanja i vještine koje sam sticao tokom studija, ipak onu najvažniju primjenjujem svakodnevno, i na poslu i generalno u životu. A to je način razmišljanja. Kako doći do cilja, kako odabrati najaracionalniji put, kako složene izazove, koji na prvi mah djeluju nesavladivi, razložiti na niz prostih sa jednostavnim rješenjima...

ETF: Broj preduzeća koji zapošljava svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Časlav Vešović: Bio sam svjestan. I vjerujem da se ni danas ne smanjuje potreba za angažovanjem inženjera. Razvojem crnogorske ekonomije rastao je broj privrednih subjekata koji su agnažovali nekadašnje studente ETF-a. Iako je jedna od mojih poslovnih preokupacija da mladi obrazovani ljude svoje potencijale i znanja ulažu u razvoj naše zajednice, registrujemo puno primjera konkurentnosti naših studenata i na međunarodnom tržištu rada.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Časlav Vešović: Nesporno je veliki trud uložen u reformu obrazovnog sistema. Vjerujem da se Elektrotehnički fakultet posebno može podičiti institucionalnim, kadrovskim i obrazovnim razvojem. Zasluga za to,u najvećoj mjeri, pripada rukovodnom kadru, koji je nadograđivao učinke prethodnika.

Posebno sam bio ispunjen osjećajem zadovoljstva kada su na prošlogodišnjoj proslavi Dana fakulteta predstavljeni učinci i ostavrenja studenata i profesora i otvorenost crnogorske privrede da generiše i primjenjuje nove ideje, koje se rađaju na Elektrotehničkom fakultetu.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

U opisu mog posla su česti kontakti sa građanima, suočavanje sa njihovim potrebama i očekivanjima. Razgovori sa mladim ljudima me posebno inspirišu. Uvijek nastojim da ih ohrabrim i podstaknem da se ne zadovoljavaju skromnim učincima, da se oslobode osjećaja inferiornosti, što je, nažalost, dugo bila jedna od loših karakteristika našeg društva.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta, koji dobijaju izuzetno visok nivo obrazovanja i koji se tokom studija pripremaju za ozbiljne poslovne i društvene izazove, nemaju nijedan razlog da svoje životne ciljeve ne postave jako visoko.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.