Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Nikola Kovačević




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Nikola Kovačević

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su se ostvarili u struci i danas treba da predstavljaju uzor našim studentima, predstavljamo Nikolu Kovačevića, direktora i vlasnika firme MEZON. Pregled realizovanih i aktuelnih projekata kompanije MEZON može se naći na sajtu http://mezon.me. 

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Nikola Kovačević: Mladost je sama po sebi lijepa. Svakom čovjeku je studentski život jedan od najljepših perioda života, ne samo zbog usvajanja novih znanja i vještina, već i zbog vannastavnih aktivnosti i uspostavljanja prijateljstva koja traju cijelog života. Podrška profesora nije bila samo u prenosu znanja već i podrška da postanemo kvalitetni ljudi.

Tokom vremena dolazi do stalnih promjena i način studiranja danas i kako je to nekada bilo nije isti. Razvoj novih tehnologija je uticao i na način studiranja, što je dobro. Sa jedne strane mnogo toga je olakšano, ali sa druge strane zahtjevno je ostati u korak sa svim novim dostignućima.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Nikola Kovačević: Odrastao sam u porodici gdje je česta tema razgovora bila energetika. Poslije završene srednje elektrotehničke škole prirodan izbor su bile studije ETFa. Tokom studija imao sam priliku da se upoznam sa mnogim područjima koja su me zanimala i tada nijesam razmišljao o značaju inženjerskog zanimanja na društvo. Sada sam svjestan da energetika prožima svaki aspekt našeg života, od domaćinstva i neposredne okoline do globalne svjetske ekonomije, politike i ekologije.

Tako da inženjeri imaju veliki spektar mogućnosti zaposlenja i daljeg napredovanja u oblastima koje izaberu.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Nikola Kovačević: Rad na fakultetu je rad sa odraslim i zrelim ljudima koji su na pragu da zasnuju svoje karijere. Iz knjiga se može dosta toga pročitati i naučiti, ali interaktivni odnos profesor-student je neophodan da se nauče fundamenti bilo koje nauke. Kvalitet rada nastavničkog kadra ETFa osjećam svakodnevno u komunikaciji i radu sa mladim inženjerima.

Sve više njih je angažovano na raznim aktivnostima i prije nego što diplomiraju. Meni je drago što je to tako. Inspirisani su, vrijedni, trude se, stalno uče i prilagođavaju se i unose novu energiju u tim.

Što je velikim dijelom zasluga požrtvovanog rada  na ETFu.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Nikola Kovačević: Svi koji vole tehniku preporučio bih im studiranje na ETFu.

Energetika je apstraktna za razumijevanje, ali kada se shvate fundamenti na banalnim primjerima sa kojima se svakoga dana susrećemo vrlo lako se shvati i rad termoelektrane ili fotonaponske ćelije. ETF pruža širok spektar znanja i otvorenu mogućnost za dalje napredovanje.

Osim stručnog znanja moja preporuka mladim studentima je usavršavanje što više stranih jezika, rad u grupnim projektima da se osjeti duh timskog rada, čitanje literature vezane za vođenje projekata i usvajanje znanja iz drugih oblasti koje ih zanimaju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.