Elektrotehnički fakultet, 18.11.2020

Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Ljubo KneževićX

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su se ostvarili u struci i danas treba da predstavljaju uzor našim studentima, predstavljamo Ljuba Kneževića. Iz bogatog profesionalnog života Ljuba Kneževića izdvajamo da je obavljao funkciju izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema; koordinisao rad tima za tehničke pregovore o izgradnji podmorske elektroenergetske interkonekcije između Crne Gore i Italije, te bio jedan od inicijatora osnivanja zajedničke regionalne aukcijske kuće za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta u Jugoistočnoj Evropi. Ljubo Knežević trenutno obavlja funkciju savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Ljubo Knežević: Činjenica je da svaki ozbiljan studijski program umnogome utiče na profesionalni razvoj. Studije elektrotehnike na našem ETF-u svakako spadaju u tu kategoriju. Iskusni predavači, raznolik pristup i oštar, ali ujednačen kriterijum ocjenjivanja, činili su da nakon završetka studija svi imamo dovoljnu dozu samopouzdanja za rad, ali bez iluzije da je diploma garant svih potrebnih znanja.

U domaćim energetskim kompanijama, ta diploma je prihvatana kao dokaz znanja, ali prije svega kao potvrda spremnosti na rad, zalaganje i permanentno učenje. Imajući sreću da gotovo od početka karijere sarađujem sa kolegama iz regiona, veoma brzo sam uočio i njihov pozitivan odnos prema znanju kadra sa našeg ETF-a. Važnije od toga – ni u jednoj oblasti saradnje, do dana današnjeg, nijesam primijetio bitni propust u formalnom obrazovanju u odnosu na kolege iz inostranstva. Naravno, ne zbog toga što sam sa Fakulteta ponio svo znanje, već prije svega zbog činjenice da sam upravo tu naučio gdje da tražim i kako da dođem do novih znanja.

Od tih, ranih godina ovoga vijeka do danas, način studiranja se jeste u bitnom promijenio, ali iz kontakata sa mladim kolegama primjećujem sličan ponos na činjeniicu da su studirali baš na  ETF-u, a u najvećem broju slučajeva, veoma brzo ispliva i stečeno zanje. Zato zaista vjerujem da je Fakultet suštinski i danas jedna od najozbiljnijih opcija studiranja za crnogorske svršene srednjoškolce, željne znanja.

Razlika u mogućnostima, makar kada govorimo o energetici, je enormna. Crna Gora je danas atraktivna investiciona destinacija, ulaganja u sve segmente energetike rastu, a potreba za mladim i vrijednim ljudima je neupitna. Oporavak od aktuelne krize uzrokovan pandemijom, širom Evrope biće zasnovan na Zelenoj agendi, čiji su ključni segmenti elektroenergetika i elektrifikacija saobraćaja.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Ljubo Knežević: Ne u potpunosti. Te 2000.-e godine telekomunikacije su bile izbor većine kolega. Lično sam imao dilemu između računara i energetike i neposredno pred sami upis ipak odabrao energetiku, ne sluteći brzinu promjena u toj oblasti, koja je usljedila. Deregulacija energetskog sektora, privatizacija i dolazak inostranih strateških partnera u kompanije, veliki projekti poput podmorskog kabla prema Italiji, nijesu stvari koje zamišljate ni prilikom upisa, a ni dok slušate sjajna predavanja iz Analize elektroenergetskih sistema ili Tehnike visokog napona. I posebno prija osjećaj kad dođe momenat da ih se prisjetite i ponovo potražite literaturu.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Ljubo Knežević: U posljednjih nekoliko godina imao sam veliko zadovoljstvo da osvježim kontakte sa Fakultetom i kolegama koji brinu o budućnosti crnogorskog visokoškolskog kadra u elektrotehnici. Raduje me činjenica da su prostorni uslovi unaprijeđeni do nivoa neprepoznavanja u odnosu na teški period s kraja devedesetih i početka ovog vijeka. Posebno mi je bilo zadovoljstvo svjedočiti naporima na podsticanju studenata na vannastavne aktivnosti. Nadam se da će inicijative poput start-up akademije i u narednom periodu imati svoje mjesto. Kada je u pitanju meni najbliži program – energetika, uvjeren sam da će ETF u najbližoj budućnosti činiti okosnicu veoma važnog procesa Energetske tranzicije, koji je već na vratima. Proaktivan odnos Dekana Mujovića i saradnjika, prema ovim pitanjima i aktivno učešće u izradi prve crnogorske Strategije pametne specijalizacije najbolje potkrepljuju ove moje tvrdnje.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Ljubo Knežević: Samo bih podsjetio na poruku uvaženog profesora Škuletića, koji je često isticao da je važno naučiti, ali još važnije naučiti gdje tražiti odgovore koje ne znamo. Danas, u vrijeme opšte inflacije informacija i kvazi-znanja, ova poruka ima još veću težinu.

Teško podnošljivi vulgarni populizam, ogromni medijski prostor za plasman dezinformacija, kvazi-naučnih činjenica ili pukog neznanja, vrlo brzo će rezultirati enormonom potrebom za pravim znanjem. Zato je važno da budete spremni.

Broj posjeta : 533