Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Ljubo Knežević




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Ljubo Knežević

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su se ostvarili u struci i danas treba da predstavljaju uzor našim studentima, predstavljamo Ljuba Kneževića. Iz bogatog profesionalnog života Ljuba Kneževića izdvajamo da je obavljao funkciju izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema; koordinisao rad tima za tehničke pregovore o izgradnji podmorske elektroenergetske interkonekcije između Crne Gore i Italije, te bio jedan od inicijatora osnivanja zajedničke regionalne aukcijske kuće za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta u Jugoistočnoj Evropi. Ljubo Knežević trenutno obavlja funkciju savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Ljubo Knežević: Činjenica je da svaki ozbiljan studijski program umnogome utiče na profesionalni razvoj. Studije elektrotehnike na našem ETF-u svakako spadaju u tu kategoriju. Iskusni predavači, raznolik pristup i oštar, ali ujednačen kriterijum ocjenjivanja, činili su da nakon završetka studija svi imamo dovoljnu dozu samopouzdanja za rad, ali bez iluzije da je diploma garant svih potrebnih znanja.

U domaćim energetskim kompanijama, ta diploma je prihvatana kao dokaz znanja, ali prije svega kao potvrda spremnosti na rad, zalaganje i permanentno učenje. Imajući sreću da gotovo od početka karijere sarađujem sa kolegama iz regiona, veoma brzo sam uočio i njihov pozitivan odnos prema znanju kadra sa našeg ETF-a. Važnije od toga – ni u jednoj oblasti saradnje, do dana današnjeg, nijesam primijetio bitni propust u formalnom obrazovanju u odnosu na kolege iz inostranstva. Naravno, ne zbog toga što sam sa Fakulteta ponio svo znanje, već prije svega zbog činjenice da sam upravo tu naučio gdje da tražim i kako da dođem do novih znanja.

Od tih, ranih godina ovoga vijeka do danas, način studiranja se jeste u bitnom promijenio, ali iz kontakata sa mladim kolegama primjećujem sličan ponos na činjeniicu da su studirali baš na  ETF-u, a u najvećem broju slučajeva, veoma brzo ispliva i stečeno zanje. Zato zaista vjerujem da je Fakultet suštinski i danas jedna od najozbiljnijih opcija studiranja za crnogorske svršene srednjoškolce, željne znanja.

Razlika u mogućnostima, makar kada govorimo o energetici, je enormna. Crna Gora je danas atraktivna investiciona destinacija, ulaganja u sve segmente energetike rastu, a potreba za mladim i vrijednim ljudima je neupitna. Oporavak od aktuelne krize uzrokovan pandemijom, širom Evrope biće zasnovan na Zelenoj agendi, čiji su ključni segmenti elektroenergetika i elektrifikacija saobraćaja.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Ljubo Knežević: Ne u potpunosti. Te 2000.-e godine telekomunikacije su bile izbor većine kolega. Lično sam imao dilemu između računara i energetike i neposredno pred sami upis ipak odabrao energetiku, ne sluteći brzinu promjena u toj oblasti, koja je usljedila. Deregulacija energetskog sektora, privatizacija i dolazak inostranih strateških partnera u kompanije, veliki projekti poput podmorskog kabla prema Italiji, nijesu stvari koje zamišljate ni prilikom upisa, a ni dok slušate sjajna predavanja iz Analize elektroenergetskih sistema ili Tehnike visokog napona. I posebno prija osjećaj kad dođe momenat da ih se prisjetite i ponovo potražite literaturu.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Ljubo Knežević: U posljednjih nekoliko godina imao sam veliko zadovoljstvo da osvježim kontakte sa Fakultetom i kolegama koji brinu o budućnosti crnogorskog visokoškolskog kadra u elektrotehnici. Raduje me činjenica da su prostorni uslovi unaprijeđeni do nivoa neprepoznavanja u odnosu na teški period s kraja devedesetih i početka ovog vijeka. Posebno mi je bilo zadovoljstvo svjedočiti naporima na podsticanju studenata na vannastavne aktivnosti. Nadam se da će inicijative poput start-up akademije i u narednom periodu imati svoje mjesto. Kada je u pitanju meni najbliži program – energetika, uvjeren sam da će ETF u najbližoj budućnosti činiti okosnicu veoma važnog procesa Energetske tranzicije, koji je već na vratima. Proaktivan odnos Dekana Mujovića i saradnjika, prema ovim pitanjima i aktivno učešće u izradi prve crnogorske Strategije pametne specijalizacije najbolje potkrepljuju ove moje tvrdnje.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Ljubo Knežević: Samo bih podsjetio na poruku uvaženog profesora Škuletića, koji je često isticao da je važno naučiti, ali još važnije naučiti gdje tražiti odgovore koje ne znamo. Danas, u vrijeme opšte inflacije informacija i kvazi-znanja, ova poruka ima još veću težinu.

Teško podnošljivi vulgarni populizam, ogromni medijski prostor za plasman dezinformacija, kvazi-naučnih činjenica ili pukog neznanja, vrlo brzo će rezultirati enormonom potrebom za pravim znanjem. Zato je važno da budete spremni.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.