Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Đuro Stojanović




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Đuro Stojanović

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su se ostvarili u struci i danas treba da predstavljaju uzor našim studentima, predstavljamo dr Đura Stojanovića. Đuro Stojanović je doktorirao u oblasti Telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore. Pored stručnog, posjeduje i akademsko iskustvo. Đuro Stojanović ima preko 15 godina iskustva rada u međunarodnim korporacijama, startupima, međunarodnim i regionalnim organizacijama civilnog društva. Rukovodio je sektorima zaduženim za razvoj novih proizvoda i upravljanje poslovnim rezultatima, kako u startup, tako i u međunarodnim korporacijama. Jedan je od osnivača Uhura Solutions, prve startup kompanija iz Crne Gore koja je dobila investiciju od američkog fonda i akceleratora Techstars, britanske banke Barclays i evropskog VC fonda South Central Ventures.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Đuro Stojanović: Studiranje na Elektrotehničkom fakultetu 90-tih godina prošlog vijeka je bilio značajno drugačije u odnosu na današnje. U to doba je bio drugačiji koncept polaganja ispita, prosjek prolaznosti na ispitima, i uopšte odnos prema nivou znanja koji je bilo potrebno pokazati. Iako mnogi smatraju da su tada sa Fakulteta izlazili kompetentniji kadrovi, ja ipak imam nešto drugačije mišljenje. Mislim da se ipak najveće znanje dobija praktičnim radom u kompanijama, po završetku studija, i da cilj ne treba biti napraviti eksperta u teorijskim oblastima, već nekog ko može jako brzo da stekne nova, praktična znanja. Treba se samo sjetiti da je tada prosjek studiranja bio oko osam godina!

Mislim da je današnji koncept studiranja, mnogo primjereniji zahtjevima tržišta, iako mi se čini da i dalje ostaje izvjesna praznina kada su u pitanju najnovija praktična znanja. Na primjer, oblast mog interesovanja trenutno je mašinsko učenje i vještačka inteligencija, i to je izuzetno populana oblast u svijetu, koja je jedna od tema kojoj bi se trebalo više posvetiti.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Đuro Stojanović: U to vrijeme sam izabrao i smjer telekomunikacije, jer je to bilo izuzetno atraktivna oblast i veliki telekomunikacioni operatori su tada, za nas studente, bili potpuno otvoreni, praktično ste mogli naći posao odmah po završetku studija. Kako vrijeme prolazi tako se mijenjaju prioriteti na tržištu i to je još jedan izazov, kojeg moramo biti svjesni. Upravo zbog ovih brzih promjena, neophodno je i da se Fakultet mijenja i konstantno prilagođava, jer cilj treba biti da završetkom studija, student bez problema nalazi posao u najboljim kompanijama.

Takođe, ja sam uspio da tokom studiranja, kako na osnovnim tako i na poslijediplomskim studijama iskoristim određene stipendije koje su se nudile i provedem neko vrijeme u Austiji i SAD-u i znatno proširim znanja, naročito u oblasti aktuelnih tehnologija. Smatram da je to izuzetno važan element studija i da bi svaki trebao da pokuša da obezbijedi stipendiju i studira ili bude na praksi barem neko vrijeme u inostranstvu. To značajno proširuje i mogućnosti zapošljavanja, jer su takva iskustva svakom poslodavcu izuzetno poželjna.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Đuro Stojanović: Fakultet prolazi kroz veliku transformaciju i to me jako raduje. Vidim da se i svi mi koji smo završili Fakultet, a imamo mogućnosti da pomognemo, polako vraćamo, doprinosimo razvoju na jedan ili drugi način. Mislim da je sjajna ideja okupiti alumniste, ponovo povezati i umrežiti sve nas koji smo vezani za Fakultet i da to može dati novu vrijednost. Uostalom, svuda u svijetu, alumni mreže predstavljaju značajni oslonac svih akademnskih ustanova, tako da mislim da i naša mreža može biti od značaja.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Đuro Stojanović: Po mom mišljenju najvažnija poruka je da vjeruju u sebe i svoja znanja. Mi danas imamo talas negativnosti u svim oblastima i izuzetno je lako pasti pod taj uticaj – ništa nije dovoljno dobro, svuda je bolje nego ovdje, sve je ranije bilo bolje. Suština je cijeniti sebe, svoju struku, neprekidno se usavršavati i vjerovati da samostalnim radom možete daleko stići. Prošla su vremena kada je bio zagarantovan posao i položaj u društvu. Sada za sve treba da se izborite sami, što jeste pomalo zastrašujuće, ali istovremeno i oslobađajuće – zamislite samo koliko novih mogućnosti stoji pred vama!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.