Svečani prijem studenata na Filozofskom fakultetu i obraćanje dekanke prof. dr Tatjane Novović brucošima generacije 2021/22. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Drage studentkinje, dragi studenti, drage koleginice i kolege, poštovani brucoši,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim i da vam poželim dobrodošlicu na Filozofski fakultet u Nikšiću, najstariju organizacionu jedinicu UCG, u ustanovu koja njeguje dugu tradiciju obrazovanja nastavnika i istraživača različitih profilacija, doprinoseći na taj način napretku cjelovitog crnogorskog obrazovnog sistema još od 1947.godine. Respektabilno naučno-obrazovno iskustvo naših nastavnika, izgrađeno kroz višedecenijski kontinuum u neprestanoj razmjeni sa širim i prirodnopromjenjljivim društvenim kontekstom, kao i posebno vrijednim jedinstvenim lokalnim nikšićkim kulturnim ambijentom, osiguraće vam punu podršku u budućem akademskom razvoju.

Na našem fakultetu, kontinuirano njegujemo tradicionalne obrazovne vrijednosti i postignuća, uz permanentno inoviranje i revitalizovanje aktuelnih programa. Studiraćete po principima Bolonjske deklaracije, što vašim budućim diplomama daje dodatnu vrijednost i otvara prilike za horizontalnu prohodnost u širem evropskom visokoškolskom prostoru. Fakultet koji ste izabrali za ustanovu na kojoj ćete graditi akademske kompetencije povezan je sa brojnim evropskim ustanovama visokog obrazovanja, što vam daje mogućnost sticanja novih jedinstvenih iskustava kroz različite modele interkulturne mobilnosti. 

Svjesni značaja koji društveno-humanističke nauke imaju u svakom kontekstu i vremenu, naši nastavnici i saradnici, zajedno sa ostalim zaposlenicima na Filozofskom fakultetu su tu da vam pomognu u osvajanju novih znanja, vještina i univerzalnih vrijednosti. Ovaj Fakultet je prvenstveno ustanova visokog obrazovanja, ali vjerujemo da smo i više od toga – smatramo da smo zajednica ljudi posvećenih istom cilju – unapređenju obrazovanja i akademskom razvoju svakog pojedinca, cijelog kolektiva i ukupnog crnogorskog društva.

Posebno smo ponosni na naš stav prema akademskom integritetu – cijenimo, njegujemo, poštujemo i unapređujemo načela: čestitosti, objektivnosti, otvorenosti, slobode u nastavi i istraživanju i odgovornosti prema akademskoj zajednici. Vi ste od danas dio akademske zajednice i od vas očekujemo trajnu i iskrenu odanost vrijednostima akademskog integriteta. Pravi akademski građani postaćete ako prihvatite i usvojite principe kolegijalnosti, saradnje, stručnosti, akademske čestitosti.

Iako i dalje funkcionišemo u specifičnim pandemijskim okolnostima, pred vama su dani najljepšeg procvata vaše mladosti, dani u kojima ćete sigurno uživati, nadam se, čuvajući, kako je  Erikson istakao “prapovjerenje” sa kojim svako dijete dolazi na svijet, koje podrazumijeva brzo opraštanje uvreda, divljenje, čuđenje. To su elementi koje vrijedi sačuvati kroz život.

Uvjerena sam da vam motivacije i volje neće nedostajati u podržavajućem i kooperativnom ambijentu našeg uspješnog fakulteta!

Drage kolege, srećan vam i uspešan početak studija!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.