Predavanje: „Renesansa emocija - emocije u renesansi”




Predavanje: „Renesansa emocija - emocije u renesansi”

Predavanje na temu: „Renesansa emocija - emocije u renesansi”, vanredne profesorke Valentine Šoštarić, sa Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, održaće se, u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u Nikšiću, u utorak, 12. aprila 2022. godine, sa početkom u 11.00 sati, na platformi Zoom.

Valentina Šoštarić (1984) zvanje doktora nauka stekla je 2012. odbranivši disertaciju Uloga poklisara u širenju teritorija Dubrovačke Republike na zaleđe (krajem 14. i početkom 15. stoljeća) na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu što je naznačilo da je njen dalji naučno-istraživački interes usmjeren na političko-društvene i kulturološke procese smještene u sferi kasnosrednjovjekovne diplomatske službe Dubrovačke Republike. Trenutno je vanredna profesorka na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru. Objavila je redove u prestižnim domaćim i inostranim  časopisima, izlagala na domaćim i međunarodnim konferencijama s temama koje problematiziraju oblikovanje identiteta, diplomatsku službu, odnos 'središta moći' i 'periferije', prozopografske studije i emocije. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Ljubljani, Varšavi i Urbinu. 2016. realizovala je postdoktorski istraživački projekt Dubrovnik`s Diplomacy in the Context of Political and Cultural Processes in the 15th Century na Australian Research Council Centre of Excellence for the History of Emotions, University of Western Australia, Perth. 2018. organizovala je međunarodni simpozijum Emotions in International Relations na Sveučilištu u Zadru. 2021. je objavila monografiju Dubrovački poklisari: u potrazi za novim teritorijima.

Sažetak:  U prvom dijelu predavanja biće dat opšti pregled razvoja polja, glavne teorijske postavke i mogućnosti aplikacije metodologije istraživanja emocija u istoriografiji. U drugom dijelu izlaganja fokus je razdoblje renesanse Zapadne Europe. Biće dati konkretni primjeri nekih emocija u specifičnom kulturološko-društvenom i političkom miljeu ostvarenih u različitim izvorima, od administrativnih, literarnih, religioznih i umjetničkih itd.

Time: Apr 12, 2022 11:00 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/81625865142?pwd=NlBnZExidDhqNTF4cVhMSnVseDFXZz09

Meeting ID: 816 2586 5142

Passcode: VZF0ab

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.