Promocija znanja i akademskih vrijednosti u okviru festivala Dani nauke i inovacija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Filozofski fakultet u partnerstvu sa Filološkim fakultetom, organizovao je nekoliko naučnih aktivnosti u okviru festivala Dani nauke i inovacija, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Univerziteta Crne Gore.

U skladu sa istaknutim planom rada, tematske aktivnosti su otpočele u 10h, a uvodnu riječ je dala dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović, koja je istakla da je ovaj događaj izuzetno važan za sve segmente u obrazovnj vertikali, te da naši fakulteti, na festivalu prestavljaju samo dio naučnih aktivnosti, koje inače čine integrativni dio ukupne djelatnosti naših nastavnika i saradnika. Prvo izlaganje imao je prof. dr Dragan Burić, na temu: Prezentacija istraživanja savremenih klimatskih promjena u Crnoj Gori. Prof. Burić je upoznao prisutne sa klimatskim oscilacijama u Crnoj Gori u zadnjih sedamdeset godina i istakao da su regionalne promjene u režimu i količini padavina sve izrazitije, te da je klima Podgorice, generalno Crne Gore, postala značajno toplija i blago sušnija. Budući da je u pitanju izuzetno značajna i životno korisna tema, bilo je različitih komentara i pitanja za profesora odn. autora predstavljenog istraživanja, prof. Burića.

Nakon toga je u saradnji između Filozofskog i Filološkog fakulteta održan Okrugli sto na temu: Akademski integritet. prof. dr Vesna Vukićević – Janković (Filološki fakultet, članica Etičkog komiteta) je govorila o akademskom pojmovniku, vidovima plagijarizma, načinima efikasnog otkrivanja i sankcionisanja neprihvatljivog ponašanja. Potom je prof. dr Mara Šćepanović (predsjednica Etičkog komiteta) kritički analizirala Zakon o akademskom integritetu iz 2019. godine, uz posebno obraćanje prisutnim studentima i poziv na stalno preispitivanje, usaglašavanje i njegovanje vrijednosti akademske čestitosti. O projektu o akademskom integritetu, koji je realizovan na UCG i brojnim aktivnostima, koje su se odvijale na Filozofskom fakultetu, govorila je mr Marijana Blečić (Filozofski fakultet). U okviru naučnoistraživačkog rada posvećenom istoj tematici, koji je nagrađen na međunarodnoj konferenciji (Dubai), autorka rada, prof. dr Dijana Vučković (Filozofski fakultet) predstavila je zanimljive rezultate, prikupljene prilikom anketiranja i intervjuisanja nastavnika i studenata sa UCG. Izlaganja na temu Akademskog integriteta izazvala su veliko interesovanje i diskusiju među slušaocima. Profesorice su dale brojne primjere iz sfere akademskih pravila ponašanja, ukazujući na različite vidove kršenja pravila akademske čestitosti, kao i modele mogućeg prevazilaženja ovih problema kroz razvijanje svijesti mladih ljudi o značaju njegovanja vrijednosti akademskog poštenja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.