Filozofski fakultet partner na projektu CRED4TECH: Obuka za vrednovanje znanja stečenog digitalnim putem




Filozofski fakultet partner na projektu CRED4TECH: Obuka za vrednovanje znanja stečenog digitalnim putem

Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore partner je na međunarodnom projektu koji će obučiti nastavnike da vrednuju znanja studenata i srednjoškolaca koja su dobijena preko digitalnih platformi, kao što je masivni otvoreni onlajn kurs MOOC (massive open online course).

Rukovodilac projekta i profesorica Filozofskog fakulteta prof. dr Biljana Maslovarić navodi da je opšte poznato da se ni promjena silabusa, ali ni nastavnog programa ne može desiti tek tako - bez poštovanja procedura. Ovo je, kazala je,  jedno od mogućih rješenja koje može odgovoriti na potrebe obrazovnih institucija, univerziteta i škola, ali i pomoći donosiocima odluka zemalja učesnica, Albanije, Crne Gore i Ukrajine,  u obezbjeđivanju prilagodljivih, inkluzivnih, fleksibilnih programa zasnovanih na MOOC-u.

Projekat „MOOC bazirani mikrokrediti za profesionalni razvoj nastavnika“, pod akronimom CRED4TEACH,  jedan je od ukupno 14 projekata koje je UCG dobio u prvom pozivu novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027, ostvarivši do sada nezabilježen uspjeh.

„Mikro krediti pomenuti u nazivu projekta su dodatak postojećim silabusima/nastavnim planovima koji će imati rang "domaćih zadataka"- koje profesori tek treba da uključe u bodovanje. Kroz pilotiranje mikrokredita, odnosno njihovo uvođenje u 11 obrazovnih institucija - članova projektne mreže, nastoji se uticati na donosioce odluke da ih uvede. Otuda i učešće i Agencije za akreditaciju Crne Gore u ovom projektu“, objašnjava Maslovarić.

Dakle, cilj je razvijanje i uvođenje nacionalnih i institucionalnih okvira za isporuku, izdavanje i priznavanje mikrokredita, zasnovanih na MOOC-u. Takođe, nastavno osoblje će proći kroz obuke partnera iz programskih zemalja. Rezultati projekta će se odraziti u okviru tri nacrta koji daju preporuke donosiocima odluka tri zemlje u obrazovanju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.