Psihološke radionice na temu stresa u okviru Ljetnje škole




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću danas je održana radionica sa učenicima srednjih elektrotehničkih škola u Crnoj Gori. Riječ je o aktivnostima, koje su organizovane u okviru Ljetnje škole o obnovljivim izvorima električne energije, u organizaciji Ministarstva prosvjete, Elektrotehničkog fakulteta i Elektroprivrede Crne Gore, a dio planiranih sadržaja realizuje se na Filozofskom fakultetu.

Radionicu su održale saradnice na Studijskom programu za psihologiju, Ljiljana Bogdanović i Snežana Kašćelan, a teme koje su obrađivane su se ticale stresa i njegovog prevladavanja, kao i efikasne komunikacije. Učenici su kroz niz različitih teorijskih i praktičnih aktivnosti upoznati sa stresom i mehanizmima prevladavanja stresnih situacija. Takođe, upoznati su i sa značajem konstruktivne komunikacije i postojećim stilovima komunikacije poput: pasivnog, agresivnog, pasivno-agresivnog i asertivnog.  Podučeni su i tehnikama za uspješno korišćenje asertivne komunikacije, koja se, nasuprot drugim navedenim stilovima, smatra najadekvatnijim modelom razmjene informacija i uvažavanja, kako svojih, tako i prava sagovornika.

Cilj ovog edukativnog druženja je bio da se učenici detaljnije informišu o dvijema jako bitnim komponentama ljudskog života, što svakako jesu adekvatno prevazilaženje stresnih izazova i međuljudski odnosi, kao i da usvoje vještine putem kojih će sjutra, tokom daljeg školovanja i poslovnog usavršavanja, uspješno djelovati u ovim poljima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.