Saradnja Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva Crne Gore rezultirala izložbom dokumenata i fotografija Prosvjeta u Podgorici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uprava Filozofskog fakulteta UCG imala je radni sastanak sa direktorom Državnog arhiva Crne Gore Danilom Mrvaljevićem, 26. juna 2023. godine. Na sastanku je bilo riječi o budućoj saradnji između dvije institucije, u cilju daljeg razvoja i unapređenja zajedničke saradnje. Dekanka prof. dr Tatjana Novović je istakla potrebu i važnost jačanja saradnje svih studijskih programa na Fakultetu sa Arhivom, a posebno istakla vezanost Studijskog programa za istoriju. Otuda i potreba da obije institucije unaprijede komunikaciju i zajednički naučnoistraživački rad. Direktor Mrvaljević je istakao da bliža i intezivnija saradnja može donijeti zajedničke benefite u daljem napretku obije institucije. Usaglašena je potreba da se potpiše sporazum o saradnji.

Vođeni zajedničkim interesom da se promoviše građa Državnog arhiva vezana za školstvo, tog dana priređena je izložba dokumenata i fotografija Prosvjeta u Podgorici, autorki Biljane Drašković i Sandre Marković. Prezentacija ovih važnih svjedočanstava sagledava razvitak prosvete i školstva u Podgorici, počevši od 1900.godine, pa do osamdesetih godina prošlog vijeka.

Izložba je otvorena je u klubu “LOGOS” na Filozofskom fakultetu. Moderator događaja bila je prof. dr Biljana Maslovarić, govorila je dekanka T. Novović, direktor D. Mrvaljević, kao i jedna od autorki izložbe S. Marković. Izložba će biti otvorena i dostupna za studente, saradnike i profesore u narednih 15 dana.

Dekanka Novović i drektor Mrvaljević dogovorili su da sljedeća izložba Državnog arhiva na Filozofskom fakultetu bude u septembru ove godine, a tema izložbe biće razvoj školstva u Ulcinju od početka rada prve svjetovne škole 1886. godine do sredine šezdesetih godina XX vijeka. Takođe, najavljeno je da u oktobru 2023. bude izložba fotografija i dokumenata vezanih za razvoj školstva u Crnoj Gori kroz istoriju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.