In memoriam prof. dr Rade Delibašić (1926–2023)




<span class="CyrLatIgnore">In memoriam</span> prof. dr Rade Delibašić (1926–2023)

Prof. dr Rade Delibašić, nakon završene osnovne škole, gimnazije i učiteljskog angažmana, u 33. godini života upisao je i u roku završio Odsjek za pedagogiju, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Interesovanje za nauku podstaklo ga je da nastavi sa visokoškolskim obrazovanjem, pa je završio magistarske, potom i doktorske studije u Zagrebu, odbranivši temu „Razvoj pedagoške misli u Crnoj Gori“. U 87. godini života, 2015. godine, završio je radni angažman na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za pedagogiju.

Prof. dr Rade Delibašić je autor mnogih naučnih radova i učesnik brojnih projekata, konferencija i foruma koji su bili protkani idejom humanosti i borbe za ljudsku dobrobit. Profesor Delibašić je pokazivao inetresovanje za najvažnije pedagoške teme, za bit vaspitanja – „stvaranje“ čovjeka, te oblikovanje ličnosti.  Doprinos prof. dr Rada Delibašića razvoju pedagoške misli u Crnoj Gori je nemjerljiv, posebno imajući u vidu vrijeme u kojem je živio i ostvario prve naučne korake. Njegov entuzijazam, volja i želja da radi, uči i stvara bili su i ostaće inspiracija svim mladim pedagozima, istraživačima i naučnicima. Svi koji smo ga poznavali svjedočimo nestvarnu vitalnost i živost koju je posjedovao profesor Delibašić, a koju je održavao neprestanim umnim radom, sve do poslednjeg dana devedesetpetogodišnjeg života. Stoga se znalo čuti kako njegovi studenti govore: „Vi ste profesore fizički najstariji, ali duhovno najmlađi...“.

Intelektualna radoznalost i misaona razboritost krasile su ga tokom svih godina njegovog radnog angažmana na Filozofskom fakultetu. Mnoge od nas učio je i naučio pravim vrijednostima – da obrazovanja nema bez vaspitanja, te da je važno vaspitavati i obrazovati ljude, a ne samo stručnjake. Često je govorio kako je najteže, ali i najvažnije, „da čovjek rodi sebe“ – to je bio njegov pedagoški kredo, koji je tako očigledno živio u sopstvenom životu, a kome je uspješno približio i svoje studente, inventivnim i kritičkim pedagoškim stilom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.