Istraživanje, inovacije i promocija znanja u okviru manifestacije Dani nauke



















Filozofski fakultet, 27. septembra 2023. godine, organizovao je nekoliko naučnih aktivnosti u okviru festivala Dani nauke i inovacija, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Univerziteta Crne Gore.

Prema predviđenom planu rada, programske aktivnosti su otpočele u 10h, a uvodnu riječ je dao prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Marijan Premović, koji je naveo da je cilj Dana nauke da se na Filozoskom fakultetu prezentuje dio reprezentativnih naučnih rezultata profesora i saradnika, kao i da se predstave rezultati istraživanja u okviru odbranjenih studentskih master radova. Poseban segment programskih sadržaja bio je posvećen upoznavanju sa velikim naprecima u tehnologiji kroz primjenu veštačke inteligencije i njenu upotrebu u društveno-humanističkim naukama.

Uvodno izlaganje imala je prof. dr Lidija Vujačić, koja je prezentovala svoju najnoviju monografiju Homo ecranis: prilozi antropologiji medija (Podgorica: Golbi Print, 2023). ProfVujačić upoznala je prisutne sa sadržajem knjige, procesom stvaranja i značajnim naučnim rezultatima, predstavljenim u monografiji. Nakon toga prezentovano je poglavlje u monografiji međunarodnog značaja: prof. dr Dijana Vučković, prof. dr Veselin Mićanović & prof. dr Tatjana NovovićTeacher Education in Montenegro: The Current State, Challenges, and Future Perspectives (In: Kowalczuk-Walędziak, M., Valeeva, R.A., Sablić, M., Menter, I. (eds) The Palgrave Handbook of Teacher Education in Central and Eastern Europe. Palgrave Macmillan, Cham., 2023). Prof. Vučković prikazala je metodologiju nastanka rada i ukazala da je predmet istraživanja autora vezan za obrazovanje nastavnika u Crnoj Gori od nastanka Više pedagoške škole na Cetinju 1947. godine do današnjih dana.

U okviru ove manifestacije bila je organizovana prezentacija master radova mr Ljiljane Bogdanović, Vaspitni stilovi roditelja i nastavnika kao prediktori motiva postignuća učenika i mr Arnele Ličina, Razvoj vještine pisanja u drugom razredu osnovne škole. Obije prezentacije iz oblasti psihologije i metodike obrazovanja, uključivale su detaljne analize, empirijske podatke, rezultate istraživanja i zaključke koji su potkrijepljeni validnim argumentima i dokazima.

U posljednjih nekoliko decenija, vještačka inteligencija postala je jedna od najbrže rastućih oblasti tehnologije. Zbog važnosti vještačke inteligencije u današnjici organizovano je pet prezentacija Crnogorskog udruženja za vještačku inteligenciju, u okviru projekta Nauka i inovacije u doba vještačke inteligencije - redefinisanje naučnih disciplina. Prezentacije su imali sljedeći izlagači: Mr Irina Stamatović, Etička razmatranja i pristrasnost u vještačkoj inteligenciji; Itana Bulatović, Značaj i uloga podataka za sisteme vještačke inteligencije; Mr Stevan Čakić, Primjena digitalnih alata za efikasnije učenje stranih jezika; Aleksandar Plamenac, Vještačka inteligencija u istraživanjima u sociologiji/psihologiji; Anja Brtan, Korisni alati za pisanje naučnih radova bazirani na vještačkoj inteligenciji. Vještačka inteligencija transformiše naš svijet i otvara vrata naučnim mogućnostima, ali isto tako zahtijeva pažljivo razmišljanje o etičkim i sigurnosnim aspektima.

Filozofski fakultet tradicionalno organizuje aktivnosti u okviru Dana nauke, ali je na manifestaciji bilo moguće predstaviti samo dio iz bogatog naučnog opusa nastavnika, saradnika i studenata.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.