Drugi pišu o nama: Stipendista iz Poljske o istraživanju riječi i postizanju mira




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zdravo svima! Moje ime je Dominika Dziurosz-Serafinowicz i ja sam stipendista međunarodnog fonda Višegradske grupe. Došla sam u Crnu Goru s mojim istraživačkim projektom "Jezik – Moral – Mir", u potrazi za eudaimoničkim kodovima ličnog ponašanja u vezi s upotrebom riječi" koji se realizuje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Univerzitetu Crne Gore.

Moj cilj je da prikupim moralne smjernice koje su povezane i sa mirnim umom i sa pravilnim verbalnim ponašanjem. Intelektualni vodič ovog projekta je ideja koju je iznio drevni filozof Pitagora, koji je rekao: "Budi tih ili reci nešto bolje od tišine", što se može pronaći i u konfučijanskoj pouci:

  • Učitelj: Radije ne bih govorio.
  •  Ce-kung: Ako vi, Učitelju, ne govorite, što ćemo mi, vaši učenici, imati za zapisati?
  • Učitelj: Govori li nebo? Četiri godišnja doba slijede svoj tok, i sve se stvari neprestano obnavljaju, ali da li nebo išta kaže?.

Da se lako primijetiti da postoje pozitivni i negativni aspekti govornih djela, a naša upotreba riječi često izaziva reakcije, poput: "Pazi šta govoriš!". U ovom istraživanju fokusiram se na moralne aspekte jezika i etiku riječi, s posebnim naglaskom na eudajmonizam shvaćen kao domen traženja puta ka srećnom životu i mirnom stanju duha. Analiziram personalne kodekse ponašanja izvedene iz moralnih, religioznih i filozofskih sistema koji se tiču jezika i govora. Nadalje, realizuje se analiza veze između upotrebe jezika i mira uma. Istraživanje ima teorijski okvir i predstavlja povezanost između nedostatka mira i prekomjerne upotrebe riječi.

Vrijedi primijetiti da se u različitim filozofskim i religijskim tradicijama mogu pronaći recepti za srećan život. Mnogi od njih ističu da je za radost postojanja potrebna mentalna ravnoteže. Među ostalima, Epicurean ataraxia, Seneca’s athambia, Swedish lagom, Democritean euthymia, Confucian jing, Buddhist nirvana, Śaṅkara’s  antaḥkaraṇaśuddhi, Stoic apatheia, Toltec impeccability, Cynic autarkeia, - svi ti termini, više ili manje, izražavaju istu ideju „mirne duše". Jedan važan način odgovaranja na istraživačko pitanje sastojao bi se u pregledu smjernica koje se odnose na izvođenje riječi proučavanih u eudajmonizmu. Svrha razmatranja takvih skupova smjernica u praksi - korišćenja riječi i analiza različitih kodeksa verbalnog ponašanja je osigurati da ćemo u osnovi postići i miran um i srećan život, primjenom neke "higijene jezika".

U realizaciji projekta, za mene su bili od velike pomoći dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Kancelarija za međunarodnu saradnju i članovi Instituta za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore, kojima sam veoma zahvalna. Radujem se daljoj saradnji.

Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke putem Višegradskih grantova Međunarodnog fonda Višegradske grupe. Misija fonda je promovisanje ideja o održivoj regionalnoj saradnji i srednjoj Evropi.

MOJ PUT DO CRNE GORE

Pokušala sam dobiti ovu stipendiju dva puta, a drugog put sam imala sreće, za štA sam vrlo zahvalna. Već neko vrijeme, vlade V-4 zemalja omogućile su stipendistima da dobiju podršku za mobilnost putem Višegradskih grantova i na Zapadnom Balkanu. Crna Gora me privukla nekom vrstom tajanstvene ljepote, rekla bih. I moja intuicija me nije iznevjerila. Crna Gora je zemlja koja obuhvata, reklo bi se, gotovo svaki kontinent. Okolina Podgorice podsjeća na afričke savane, Skadarsko jezero izgleda poput azijskih krajolika, Kanjon rijeke Tare podsjeća na velike kanjone Sjeverne Amerike, a Boka Kotorska je poput obalnih područja Južne Amerike - sve to u srcu Evrope! I, samo pogledajte oko sebe - možda ćete vidjeti australijskog dinga... Oduševljava me i monumentalna snaga planina koja se proteže cijelom zemljom. Štaviše, drago mi je što se dobro slažem s akademskom zajednicom UCG-a.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.