Професори философије на скупу са водећим свјетским стручњацима из (био)етике




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodna naučna konferencija iz oblasti (bio)etike - koju su zajednički organizovali “Centar za proučavanje bioetike” (CSB, sa sjedištem u Beogradu), Hastings center i Oxford Uehiro Center for Practical Ethics - opravdala je očekivanja organizatora da će konferencija biti “jedan od najvažnijih naučnih događaja u 2024. godini”. Na ovom skupu najvišeg naučnog ranga, koji je podržan od strane Univerziteta Crne Gore, imali su svoja izlaganja i predstavnici Studijskog programa za filosofiju, prof. dr Boris Brajović i prof. dr Dušan Krcunović sa Filosofskog fakulteta u Nikšiću.

Tema konferencije pod naslovom Existential Threats And Other Disasters: How Should We Address Them, okupila je 74 učesnika iz cijelog svijeta, na čijem čelu su bili poznati metaetičar Piter Singer, predsjednica Hejstings centra Vardit Ravicki, direktor oksforskog Uehiro centra za praktičnu etiku Rodzer KrispDžulijan Savulesku, koji predvodi novu generaciju zastupnika kontroverznog učenja o “ljudskom poboljšanju” (human enhancement) putem biomedicinske nauke i tehnologije.

Pandemije, bioterorizam, nuklearna katastrofa, vještačka inteligencija, genetski inženjering, klimatske promjene i porast populacije tretirani su sa stanovišta metaetike, bioetike i medicinske etike u većini izlaganja kao glavne egzistencijalne prijetnje čovječanstvu.

Navedeni problemi posmatrani su iz druge perspektive u predavanju prof. Brajovića, pod naslovom “The Ethics of Meaning” i predavanju prof. Krcunovića, pod naslovom “Can Bioethics Cope with Biopolitics?” Njihove prezentacije su bile naslonjene na klasičnu evropsku intelektualnu, duhovnu i etičku kulturu, kao inspirativni model za praktično suočavanje sa savremenim egzistencijalnim prijetnjama. Njihov pristup problemima savremenog čovjeka, sa kritičkim tonalitetom i normativnim orijentirom u klasičnoj filosofskoj kulturi, privukao je pažnju učesnika i unio novu dinamiku u okviru posebnih tematskih sesija, ali i u sam tok i karakter konferencije. Njihove prezentacije podstakle su pitanja i komentare, čime se prilično unisona atmosfera analitičke tradicije pretvorila u dijalog sa kontinentalnom filosofskom tradicijom.     

Ovaj važan međunarodni naučni skup održan je u Budvi od 30. do 31. maja.

         



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.