Sastanak Komisije za obezbjeđenje i unapređenje kvaliteta




Na Filozofskom fakultetu održan je 16. IX 2020. godine sastanak Komisije za obezbjeđenje i unapređenje kvaliteta. U sastavu Komisije su rukovodioci svih studijskih programa, te Filip Vujović, predstavnik studenata, i Jelena Striković, predstavnica nenastavnog osoblja. Radom Komisije predsjedava doc. dr Dijana Vučković. Sastanku su prisustvovali prof. dr Tatjana Novović, prof. dr Veselin Mićanović, prof. dr Marijan Premović, prof. dr Vladimir Drekalović, sekretar Slavko Pešović i IT koordinator Vasko Milatović.  

Teme sastanka bile su organizacija nastave na osnovnim studijama, kao i upis studenata na dvogodišnje master studije. Raspravljalo se o modalitetima nastave – klasičnoj nastavi u učionici i onlajn nastavi. S obzirom na to da situacija sa virusom kovid-19 ima presudan uticaj na način realizovanja nastave, prisutni su usaglasili stav da je potrebno izvršiti pripreme za oba modaliteta nastave. Rasporedi časova biće pripremljeni precizno za nastavu u učionici, uz mogućnost njihove adaptacije na onlajn nastavu. Naravno, Fakultet će slijediti instrukcije iz Rektorata Univerziteta Crne Gore u pogledu načina organizovanja nastave.

Kad je riječ o onlajn nastavi, u prethodnom semestru su nastavnici i saradnici već koristili Zoom aplikaciju i Moodle platformu. Tokom ovog sastanka IT koordinator prezentovao je prisutnima još neke mogućnosti dostupne unutar pomenute aplikacije i platforme. Diskutovalo se o mogućnostima, prednostima i nedostacima onlajn alatki. Zajednički zaključak bio je da sinhronizovana primjena različitih onlajn alatki na najbolji način može biti eventualna zamjena za direktnu nastavu. Ovom prezentacijom pažnja je posebno skrenuta na to da bi studente prve godine trebalo upoznati sa onlajn nastavom i uvesti ih u sistem onlajn nastave kakav se realizuje na Univerzitetu Crne Gore. IT koordinator obučio je prisutne za kreiranje dokumenata tipa Google.docs i Google.sheets. Rukovodioci su upoznati sa njihovom ulogom i mogućnostima koje su im dodijeljene u kreiranju sadržaja na sajtu Univerziteta, odnosno Filozofskog fakulteta.

Prijemni ispit za upis na dvogodišnje master studije dogovoren je prilično precizno u pogledu broja predmeta i načina ispitivanja. Rukovodioci su preuzeli obavezu da opšte dogovore konkretizuju i prilagode studijskim programima.

 

Prilog: Prezentacija IT koordinatora

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.