Upriličen prijem za prim. dr Milenka Lainovića prvog diplomiranog doktora stomatologije u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U dekanatu Medicinskog fakulteta, dekan prof. dr Miodrag Radunović upriličio je prijem za prim. dr Milenka Lainovića prvog diplomiranog doktora stomatologije (zubne medicine) u Crnoj Gori, povodom 95. godina života (rodjen 19.12.1928. godine) i 68 godina od diplomiranja na Zagrebačkom sveučilištu.

Dr Milenko Lainović je upisao studije Stomatologije na Sveučilištu u Zagrebu 1948. godine, diplomirao kao prvi doktor zubne medicine 1954. godine i stekao titulu doctor medicinae dentariae. On je prvi doktor dentalne medicine u istoriji Sveučilišta u Zagrebu kada je i promovisan 31. maja 1954. godine.

Impresivna biografija žive ikone stomatološke zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, zaslužuje pažnju i poštovanje.

Primarijus dr Milenko Lainović je završio i specijalizaciju iz oralne hirurgije.

Prvi je diplomirani stomatolog i prvi oralni hirurg u Crnoj Gori. Smatra se osnivačem Stomatološke službe u Crnoj Gori.

Do 1991. godine je radio u Stomatološkoj poliklinici Doma zdravlja Titograd, a po penzionisanju radio je u svojoj ordinaciji.

Za svoj rad primio je mnoga priznanja i odlikovanja, medju kojima Orden rada, Orden zasluga za narod, Nagradu oslobodjenja Podgorice, Nagradu Ljekarske komore Crne Gore „Dr Branko Zogovoić“ itd.

Kao savremenik i osnivač Stomatološke službe u Crnoj Gori, prim. Dr Milenko Lainović iako u poznim godinama, piše monografiju „Razvoj stomatologije u Crnoj Gori“ gdje želi da ostavi autentični istorijski razvoj stomatologije dokumentovan sa arhivskom gradjom. Dio njegovog interesovanja je bio i za studijski program Stomatologija pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Studijski program Stomatologija otvoren je pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, studijske 2006/2007. godine.

Do sada je upisano 342 studenta, a diplomiralo je 168 doktora stomatologije.

Podaci će biti sastavni dio monografije „Razvoj stomatologije u Crnoj Gori“

Dekan je čestitajući nastupajuće praznike, poželio dobro zdravlje primarijusu dr Milenku Lainoviću, sa željom da završi započetu monografiju, koja će ostati kao važan pisani trag razvoja Stomatološke službe u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.