Promocija oralnog zdravlja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Već duži niz godina Stomatološki fakultet u Podgorici održava niz aktivnosti vezanih za Dane oralnog zdravlja.

      Ove godine radionice i predavanja na temu „Promocija oralnog zdravlja“ prvi put održane su na sjeveru države. Mališani iz osnovnih i srednjih škola imali su priliku da čuju nešto više o načinu održavanja oralne higijene, prevenciji karijesa, namrnicama koje djeluju kariogeno kao i namirnicama koje imaju pozitivan efekat na zdravlje zuba i usta. Ovom akcijom obuhvaćene su dvije osnovne škole u Rožajama OŠ ,,25.maj“ i OŠ „Mustafa Pećanin“ kao i učenici Gimnazije „30.septembar“ a ukupan broj  u svim školama iznosio je oko 250 učenika.

    U Bijelom Polju imali smo priliku da održimo predavanje u jednoj od najstarijih škola na sjeveru OŠ „Dušan Korać“,gdje je prisustvovalo oko 100 učenika prvog i drugog razreda.

      Studenti Stomatološkog fakulteta svojim znanjem i animacijom mališana bili su na visini zadatka. Neki od studenata koji su učestvovali u programu su : Almina Bralić, Aldina Bralić, Lejla Honsić, Merima Kajević, Edina Džafić, Jelena Đurović, Nikola Jocović i Nemanja Pešić.

      Profesori i saradnici u nastavi su angažovani i  daju svoj maksimalni učinak u organizaciji svih aktivnosti vezanih za Dane oralnog zdravlja u mjesecu martu. Za organizaciju aktivnosti na sjeveru poseban doprinos dala je doc.dr Mirjana Đuričković,kao jedan od glavnih organizatora, i dr Jasmin Honsić kao saradnik u nastavi,koji je predvodio studente i pomogao im u pripremanju i planiranju navedenih aktivnosti.

      U sprovodjenju svih aktivnosti naišli smo na topli doček direktora i učitelja svih škola, dok su mališani bili izuzetno zainteresovani i aktivno učestvovali u našem programu. Takođe,ističemo da je svijest o oralnoj higijeni dosta razvijena i da djeca i njihovi roditelje svi više pridaju značaj očuvanju zdravlja zuba i usta.

     Nadamo se da će i narednih godina naše akcije biti sve uspješnije,i da ćemo uspjeti da obuhvatimo mnogo veći dio sjeverne regije gdje smatramo da su ovakve aktivnosti neophodne i od velikog značaja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.