Program Prokupacije /Razgovori u muzeju/ Miran Mohar




Program Prokupacije /Razgovori u muzeju/ Miran Mohar
U četvrtak, 7. decembra u 18h, u Umjetničkoj galeriji »Miodrag Dado Đurić« na Cetinju gost projekta Preokupacije / Razgovori u muzeju biće Miran Moharkoja će održati predavanje na teme NSK Država u vremenu / Sistem savremene umjetnosti u Istočnoj Evropi i njegove specifičnosti.
 
NSK Država u vremenu
NSK Država u vremenu je osnovana 1992. godine kao transformacija umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK) koji je osnovan 1984. godine u Jugoslaviji od strane tri grupe - Irwin, Laibach i Pozorište Sestre Scipion Nasice. Saradnja, slobodan tok ideja između pojedinih članova i grupa i zajedničko planiranje djelovanja od ključnog su značaja za funkcionisanje NSK-a i njegov razvoj. NSK Država u vremenu je bila odgovor na radikalne političke promjene u Jugoslaviji i Istočnoj Evropi početkom devedesetih. Pored organizacije projekata, kao što su privremene ambasade i konzulati, NSK Država počela je da izdaje pasoše 1993. godine. Trenutno postoji oko 14.000 nosilaca pasoša NSK širom svijeta. Internet je bio glavno sredstvo za širenje poruke NSK Države. Godine 1994. pokrenuta je NSK-ova Electronic Embassy Tokyo web stranica koja je ostala aktivna nekoliko godina. 2001. godine atenski dizajner Haris Hararis pokrenuo je neslužbenu NSK web stranicu NSKSTATE.COM, koja je postala centralno mjesto susreta građana NSK. Negdje u to vrijeme, postalo je jasno da su građani počeli da se samoorganizuju, kako na internetu, tako i u realnom svijetu. Počeli su da koriste NSK Državu u vremenu za svoje akcije i odgovore. Odlučeno je da se ne ograničavaju takve inicijative, već da se podrže. Nakon prvog Kongresa građana NSK-a, koji se održao u Berlinu 2010. godine, NSK Država u vremenu je počela da živi svoj život nezavisno od njenih stvaralaca.
 
Sistem savremene umjetnosti u Istočnoj Evropi i njegove specifičnosti
Miran Mohar će predstaviti specifičnosti umjetničkog sistema (ili umjetničkih sistema) u Istočnoj Evropi, upoređujući ga (ih) sa razvijenim sistemom Zapada. Dotaći će se i nekih segmenata umjetničkog sistema na našim prostorima, uključujući umjetničko obrazovanje, muzeje i druge javne izložbene prostore, javne i privatne kolekcije, kolekcionare i teorijsku proizvodnju. Prezentacija će biti pokušaj pregleda opšteg razvoja moderne i savremene umjetnosti poslije Drugog svjetskog rata u bivšim socijalističkim zemljama Istočne Evrope koje je zajedno istraživao sa grupom IRWIN u okviru projekta pod nazivom East Art Map (2000-2005). Cilj prezentacije je da pruži osnovne informacije sa razmišljanjem o tome kakav se umjetnički sistem proizvodi u Istočnoj Evropi i pokrene raspravu o tome koje nedostajuće elemente umjetničkog sistema treba da sami kreiramo ili poboljšamo za naše specifične potrebe.

Miran Mohar (1958, Novo Mesto) je umjetnik baziran u Ljubljani. Član je kolektiva IRWIN (1983) i suosnivač umjetničkog kolektiva Neue Slovenishe Kunst (1984), studija grafičkog dizajna Novi Kolektivizam i Pozorišta Sestre Scipion Nasice. Suosnivač je i član arhitektonskog pokreta Maja Farol, a od 2001. godine je član Evropskog Kulturnog Parlamenta. Od 2008. godine je profesor i prodekan na AVA - Akademiji za Vizuelne Umjetnosti u Ljubljani, a od 2017. godine je gostujući profesor na UBT u Prištini. Mentor je u Školi za kuratorske prakse Svet umetnosti SCCA u Ljubljani.

U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Dosadašnji gosti, istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević, Boris Buden te Ivan Salatić i Erëmirë Krasniqi  otvorili su važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, te će u okviru projekta do kraja godine publika imati priliku da čuje Nomadumu Rosu Maslilelu (istoričarku umjetnosti, kuratorku i umjetnicu iz NY, članicu kuratorskog tima sledećeg Berlinskog bijenala). 
Projektom „Preokupacije“, kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru. Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.
 
Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske  Kinoteke, a kao takav je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.