Filozofski fakultet, 21.02.2017

Promocija knjige prof. dr Slobodana VukićevićaNa Filozofskom fakultetu u Nikšiću u organizaciji Studijskog programa za sociologiju u utorak 21. februara 2017. godine održana je promocija knjige doajena sociološke nauke prof. dr Slobodana Vukićevića, pod nazivom Njegošu su zahvalni: i Bog i čovjek. Knjiga je objavljena 2016. godine u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević.

Prof.dr Slobodan Vukićević, redovni profesor u penziji, kao rijetko koji naučnik se može pohvaliti izuzetno bogatom bibliografijom, koja sadrži preko 20 knjiga i preko 150 naučnih radova, članaka, ogleda i priloga objavljenih u najpoznatijim sociološkim i drugim domaćim i međunarodnim časopisima. Naučni radovi i knjige profesora Vukićevića uvijek izazivaju pažnju i dobijaju veoma pozitivne ocjene najpoznatijih sociologa i naučnika.

Pred brojnom publikom u svečanoj Sali fakulteta o knjizi profesora Vukićevića su govorili mr Obrad Samarđić, dr Predrag Živković i sam autor.

Izvod iz prikaza mr Obrada Samardžića: Misaoni izazov prof. Slobodana Vukićevića u ovoj knjizi je prije svega čovjek kao biće koje stvara i njegova zajednica u kojoj se otjelotvoruje njegova/njihova generička suština. Taj čovjek kao stvaralačko biće nije apstrakcija koja hoda, zamišljeni idealni tip ili pasivni otisak na zidu istorijskog vremena, već čovjek - duhovni graditelj koji sagrađuje stepenice na kulturnom nebu iznad zajednice kojoj pripada – njegovo ime nije samo Njegoš, već i misija zvana „čovjek“.

Izvod iz prikaza dr Predraga Živkovića: Reklo bi se, da je zapis prof. Vukićevića naručen i potrebit, posebno u vremenu tektonskih promjena, u kojem je čovjek izgubio moć upitanosti i čuđenja prema svemu onome što ga okružuje, odlažući i odričući se svoje mislene aparature, zarad velike naracije postmodernog doba. Stoga se i ovaj rukopis, može čitati i pojmiti kao revitalizacija duhovnosti, koja je neophodna da bi se reaktiviralo kulturno nasleđe.