SPOTS projekat uspješno završen




SPOTS projekat uspješno završen

SPOTS projekat je nakon završne revizije od strane partnera sa H2020 F-Interop projekta ocijenjen kao izuzetno uspješan. Svi ciljevi iznijeti u predlogu projekta su u potpunosti ispunjeni, a tehnički partneri su posebno istakli kvalitet realizacije na projektu.

Tokom 10 mjeseci realizacije projekta, ispunjeno je sledeće:

- Dizajnirane su test specifikacije za 3 bezbjednosna protokola koja su u toku standardizacije u okviru Internet Engineering Task Force (IETF) organizacije.

- Test specifikacije su implementirane u okviru F-Interop platforme za automatizovano testiranje na daljinu.

- Implementiran je dodatak Wireshark softverskom alatu koji je sada dio zvaničnog Wireshark open-source projekta. Wireshark je najpopularniji softverski alat za analizu mrežnih protokola na svijetu.

- Objavljene su 3 revizije predloga standarda za bezbjedan pristup mreži u okviru IETF organizacije i 6TiSCH radne grupe. Predlog standarda se sada nalazi u završnoj fazi prije publikacije kao Internet standard (RFC). 

- Organizovana je radionica na temu Interneta pametnih uredjaja, koja je okupila neka od najpoznatijih svjetskih imena u ovoj oblasti iz akademije, open-source zajednice i privrede.

Kao nastavak SPOTS projekta, na Elektrotehničkom fakultetu se od 1. septembra realizuje projekat 6TiSCH Open Data Action (SODA) koji se takodje tiče problematike 6TiSCH mreža i njihove standardizovane evaluacije, kako za akademske, tako i za potrebe privrede.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.