Nova knjiga iz oblasti istraživanja kancera




Nova knjiga iz oblasti istraživanja kancera

Knjiga pod nazivom: "Preispitivanje kancera - nova paradigma postgenomske ere" (Rethinking Cancer - A New Paradigm for the Postgenomics Era) u izdanju MIT Press-a (Cambridge, Massachusetts) dio je Vienna serije iz oblasti teorijske biologije koja u svom fokusu ima značaj novih načina razmišljanja koja su neophodna za dalji napredak istraživanja iz oblasti kancera.

Dr Maša Ždralević, saradnik Centra za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG jedan je od koautora jednog od poglavlja ove knjige, koje se tiče terapijskih perspektiva metaboličkog reprogramiranja kancera.

U knjizi su predstavljene različite oblasti, od osnovne biologije kancerskih ćelija, do kliničkih istraživanja i teorijskih ispitivanja, sa zajedničkim sistemskim i dinamičnim razumijevanjem kancera, koje se značajno razlikuje od simplističke ideje da specifične mutacije određenih gena izazivaju kancer, i da je za objašnjenje kancerogeneze dovoljna linearna shematizacija ove kauzalnosti. Kroz teorijsku, sistemsku, vremensku i  dimenziju mikrosredine kancera, autori predlažu brojne konceptualne osnove za nov teorijski okvir za istraživanje kancera u budućnosti.

Detaljnije informacije o knjizi možete naći na sledećoj veb adresi: https://mitpress.mit.edu/books/rethinking-cancer, a svi zainteresovani mogu se obratiti direktno dr Ždralević (masa.zdralevic@gmail.com) i ostvariti 50% popusta na kupovinu knjige.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.