Ekonomski fakultet potpisao sporazum o saradnji sa mađarskim  univerzitetom Corvinus




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povezivanje sa međunarodnim partnerima u cilju što boljeg pozicioniranja Ekonomskog fakulteta  na svjetskoj mapi obrazovnih institucija, jedan je od strateških ciljeva ove visokoobrazovne institucije. Korak dalje u toj namjeri čini potpisivanje Sporazuma o saradnji sa mađarskim univerzitetom Corvinus čije je sjedište u Budimpešti. „Ovaj Sporazum predstavlja važno poglavlje u dinamičnoj naučnoj saradnji koja će povezati institucije koje predstavljamo, ali i naše dvije države. Iako teritorijalno mala, Crna Gora je velika u svojim postignućima, realizujući zadate ciljeve iz godine u godinu.  Zbog toga sam uvjeren da nam predstoje brojne prilike za razmjenu iskustava i saradnju koja će kao svoj krajnji cilj imati unapređenje studijskih programa na našim fakultetima“, izjavio je tom prilikom dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović potpisujući Sporazum sa dekanicom Corvinus univerziteta prof. dr Zita Zoltayne Paprikom. Ovom važnom događaju za Ekonomski fakultet je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Mađarskoj, Nj.E. Aleksandar Moštrokol.

Dekan Milović je podsjetio i na potpisani sporazum  između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih, u kojem se među prioritetima nalaze povezivanje institucija visokog obrazovanja, mobilnost studenata i nastavnog kadra, kao i dualno obrazovanje koje je u Mađarskoj na visokom stepenu razvijenosti.

Delegacija Ekonomskog fakulteta koju, pored dekana Milovića, čine i prodekan za  naučno-istraživački rad i odnos sa biznis zajednicom prof. dr Mijat Jocović i docent dr Mirjana Kuljak.  Sa mađarskim kolegama je razvijen konkretan oblik saradnje dvije institucije a to je omogućavanje studentima da učestvuju u rješavanju realnih problema  kroz tzv Science Shop. Science Shops omogućavaju da se studenti, od diplomaca do doktoranada, na naučni i stručni način bave pitanjima koja su od interesa za građane, neprofitne aktere, javne ustanove, opštine I državu.

Ovakav koncept je prvi put predstavljen studentima na Ekonomskom fakultetu u okviru prošlogodišnjih Dana nauke upravo po modelu kolega iz Budimpešte.

photo: Eszter Novak



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.