In Memoriam: Prof. dr Marko Višić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta




In Memoriam: Prof. dr Marko Višić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet sa tugom obavještava da je 31.01.2023. godine, preminuo prof. dr Marko Višić, dugogodišnji profesor na Studijskom programu za istoriju.

Marko Višić rođen je 18. januara 1942. godine, u Oklaju kraj Knina. Završio je klasične studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1966. godine. Na istom Fakultetu magistrirao je marta 1971. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u januaru 1989. godine.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore predavao je Opstu istorija starog vijeka I (Stari istok), Opštu istoriju starog vijeka II (Grčka i Rim) i Latinski jezik.

Bavio se decenijskim istraživanjem kulturne istorije drevnog Bliskog istoka i antike, istraživanjem ranog mišljenja i spekulativne misli drevnih naroda, duhovnog i vjerskog života starih Egipćana, Sumerana, Akađana, Hetita, Vavilonjana, Hebreja, Helena i Rimljana, antičke filozofije i filozofije, antičkom medicinom, istorijom muzike i književnosti.

Autor je bio preko 660 bibliografskih jedinica (pozorišne kritike, prikazi, recenzije, naučni radovi, monografije itd.).

Profesor Marko Višić ostaće upamćen u sjećanju brojnih studenata, kao izuzetan pedagog i predavač. Profesori na Filozofskom fakultetu sjećaće se njega kao izuzeno savjesnog i odgovornog čovjeka, dobronamjernog kolege, kao i izvanrednog istraživača i poznavaoca istorije starog vijeka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.