Promocija knjige Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha : pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statutа




Promocija knjige Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha : pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statutа

U Svečanoj sali Filozofskog fakulteta, u ponedeljak, 3. aprila 2023. godine, sa početkom u 12 časova, biće održana promocija monografije autorke dr Mirjana Blagojević, pod nazivom: Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta.

O knjizi će govoriti istoričar prof. dr Marijan Premović, arheolog mr Dušan Medin i autorka.

Pozivamo zainteresovane studente, saradnike i nastavnike da prisustvuju promociji.

 

Dr Mirjana M. Blagojević rođena je u Zemunu (Beograd), gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirala je s visokim uspjehom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kasnije i specijalizirala na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta Union, odbranivši rad „Kotorske notarske srednjovekovne isprave koje se tiču roditelja i dece“, čime je stekla stručno zvanje specijaliste javnog bilježništva (notar). Na istom fakultetu potom je i magistrirala na problematici „Miraz u srednjovekovnom pravu Kotora“. Rad „Pomorsko pravo Kotora i Dubrovnika po odredbama njihovih statuta“ predstavlja njenu doktorsku disertaciju, predatu 2014., a odbranjenu februara 2015. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić (mentor).

Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha dio je biblioteke-edicije „Vrt“ u kojoj izdavačka kuća Hera Edu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Drugi izdavač je nevladino udruženje iz Petrovca na Moru – Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, koje, kako mu i naziv kaže (bauo je primorski romanizovani termin za škrinju, sanduk), „ukazuje na gotovo zaboravljenu materijalnu kulturu koja je imala više značenja i namjena, zavisno od istorijskog konteksta i trenutka“, te svojim izdanjima afirmiše kulturnu baštinu Primorja.

Usljed velikog interesovanja stručne i šire javnosti, monografija je objavljena u dva izdanja, 2020. i 2021. godine. 

Autorka je profesionalno angažovana u privatnoj praksi (advokatura) duži niz godina u Beogradu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.