Studijski program za predškolsko vaspitanje i obrazovanje uključen u ERASMUS+ projekat  KEY




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studijski program za predškolsko vaspitanje i obrazovanje uključen je u ERASMUS+ projekat "Keep educating yourself -KEY" (u prevodu  "Stalno se usavršavajte") čiji konzorcijum čini 17 visokoškolskih institucija. 

Realizacija aktivnosti ovog projekta počela je uvodnom konferencijom, koja je održana 12. i 13. februara 2019. godine na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

Opšti cilj KEY projekta je jačanje uloge ustanova za obrazovanje nastavnika u sistemu kontinuiranog profesionalnog razvoja (KPR) u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Srbiji i u Crnoj Gori.

Specifični cilj je uspostavljanje centara za učenje (ELHs) u šest visokoškolskih institucija u Srbiji i na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.Ostvarivanjem ovog cilja, proširiće se i modernizovati postojeća ponuda za obuku vaspitača, kako bi bila selektivnija i bolje povezana sa očekivanim kompetencijama i profesionalnim zahtijevima.

Namjera ovog projekta je i da pripremi relevantne programe obuke za studente i praktičare, izgradi kapacitete za KPR, za praćenje, evaluaciju i obezbjeđenje kvaliteta. Ostvarivanjem ovog specifičnog cilja doprinosi se identifikovanju parametara za praktičnu primjenu znanja stečenog kroz programe obuke vaspitača.

Još jedan od ciljeva je i priprema modela standarda za akreditaciju programa KPR-a u Srbiji i Crnoj Gori. 

Koordinator projekta je prof. dr Veselin Mićanović, dok konzorcijum projekta čine: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, (vodeći partner), Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača ‘’Mihailo Palov’’ Vršac, RS, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače, Kruševac,  Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatiča SIRMIUM, Sremska Mitrovica, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača  Pirot,  Univerzitet Crne Gore, Filozofski fakultet u Nikšiću, Studijski program za predškolsko vaspitanje, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Beograd, Udruženje vaspitača Vojvodina, Novi Sad, RS, Savez udruženja vaspitača Srbije, Beograd, JPU "Ljubica Popović", Zavod za školstvo Podgorica, Zapadnobalkanski institut, Beograd, Eötvös József Főiskola Baja /Mađarska, Univerzitet u Mariboru, Slovenija, RIS – Raziskovalno Izobraževalno Središće Dvorec Rakičar, Murska Sobota, Slovenija, Birmingham City Univerzitet, BCUC, Ujedinjeno Kraljevstvo i Univerzitet West Timisoara, RO.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.