Promocija istraživačke infrastrukture Evropsko društveno istraživanje (EES)




Na Filozofskom fakultetu je održana online prezentacija Evropskog društvenog istraživanja – ESS koju je održala dr Nataša Krivokapić, saradnik u nastavi na Studijskom programu za sociologiju, trenutno regionalni kordinator ESS-a za Crnu Goru.

Evropsko društveno istraživanje (ESS) je panevropska istraživačka infrastruktura koja omogućava akademskim krugovima, kreatorima politika, civilnom društvu i široj javnosti slobodan pristup svojim podacima. Ova istraživačka mreža od 2002 godine sprovodi istraživanja u 36 zemalja Evrope i šire, zahvaljujući čemu je ESS postalo najobuhvatnije međunarodno komparativno istraživanje u Evropi. Istraživanja se sprovode svake druge godine, a posljednja, deveta runda istraživanja sprovedena je 2018. Zbog problema sa pandemijom, deseta runda, koja je trebala biti sprovedena 2020. godine,  odložena je do daljnjeg.  

ESS istraživanja ispituju stavove, vrijednosti i uvjerenja građana o temama kao što su mediji,  zdravlje i blagostanje, demokratija, povjerenje u institucije i vladu, socijalni kapital, društveno povjerenje, učešće građana, društvena isključenost, političke vrijednosti i angažman, imigracija i kriminal, kao i ekonomski moral, životni tok, lično i društveno blagostanje, socijalna pomoć, diskriminacija prema starima, povjerenje u policiju, sudove i demokratiju, imigracija, društvene nejednakosti u zdravstvu, klimatske promjene i energetska održivost.

Cilj ESS-a je da pruži pristup i poboljša vidljivost i upotrebu kvalitetnih uporednih podataka koji će pomoći u boljem razumijevanju dubokih društvenih, političkih, ekonomskih i demografskih promjena u Evropi. Na svom veb sajtu, ESS je učinio dostupnom cijelu arhivu dosadašnjih istraživanja.

 ESS je 2013. godine dobio status Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (ERIC). ERIC je u potpunosti priznato pravno lice prema zakonu Evropske unije. ESS ERIC uprava se nalazi na Univerzitetu u Londonu.

U okviru svojih aktivnosti crnogorski tim ESS-a organizuje međunarodnu online konferenciju „Zapadni Balkan u komparativnoj perspektivi“ koja će se održati 4. i 5. decembra 2020. godine, sa početkom u 10h. Link za priključenje: https://wb-europeansocialsurvey.org/international-online-conference-4-5-december-2020-western-balkans-in-comparative-perspectives-european-social-survey/

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.