Uspješna organizacija prvih Dana revizije na Ekonomskom fakultetu




Uspješna organizacija prvih Dana revizije na Ekonomskom fakultetu

Dvodnevni poslovno-edukativni događaj Dani revizije održan je 4. i 5. oktobra na Ekonomskom fakultetu sa namjerom da se pokrenu stručne i konstruktivne debate o aktuelnim trendovima, korporativnim izazovima i praktičnim rješenjima u oblasti revizije, u cilju dalje konvergencije i integracije akademskih programa i poslovne prakse u domenu revizije.

Tokom svečanog otvaranja, prisutnima se obratio dekan prof. dr Mijat Jocović koji je poručio da su postojala dva glavna motiva za organizovanje Dana revizije: „Prvi, da otvorimo debatu o privrednim temama koje okupiraju pažnju stručne javnosti, i drugi – da studentima ukažemo na važnost časne revizorske profesije i sagledamo koja su to znanja i kompetencije koje studenti mogu steći u okviru postojećih nastavnih disciplina na Ekonomskom fakultetu“.

U ime Ministartsva finansija učesnike je pozdravio državni sekretar dr Agron Ibrahimi koji je poručio da je, iz ugla Ministarstva finansija, potrebno uspostaviti valjan zakonski okvir kako bi podigli kvalitet finansijskog izvještavanja i uskladili legislativu iz oblasti revizije sa direktivama EU i najboljom međunarodnom praksom, te tako olakšali sprovođenje eksterne revizije ovlašćenim revizorima i društvima za reviziju.

Prvog dana ovog poslovno-edukativnog događaja održan je okrugli sto pod nazivom Izazovi profesionalne prakse i kompetencije revizora u Crnoj Gori  tokom kog su panelisti iz resornog ministarstva, profesionalnih tijela, poslovnih korporacija i revizorskih firmi dali svoje mišljenje na tri ključne teme:

Procesi i procedure revizije u uslovima digitalne transformacije,

Izazovi i očekivanja u domenu revizorske profesije u Crnoj Gori, i

Kritične vještine i kompetencije revizora.

Uoči početka panel diskusija, uvodno predavanje na temu Procesi i procedure revizije u digitalnim uslovima rada je održao prof. dr Mirko Andrić, redovni profesor u penziji sa Ekonomskog fakulteta u Subotici koji je bio i prvi profesor revizije na prvim postdiplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, smjer Računovodstvo i Revizija.

Učesnici prvog panela pod nazivom Re(Vizija) u Crnoj Gori: Izazovi i očekivanja , čiji je moderator bio prof. dr Milan Lakićević, su bili: Mladen Vlahović (Ministarstvo finansija) Gordana Blagojević (Crnogorski Telekom a.d.), Ksenija Barjaktarović (CEDIS-Crnogorski elektrodistributivni sistem d.o.o.) i Prof. dr Mirko Andrić (Ekonomski fakultet u Subotici).

Na drugoj panel sesiji  pod nazivom Spremni za budućnost: Kritične vještine i kompetencije revizora kojim je moderirala docent dr Tanja Laković, učesnici su bili: Anastasija Boljević,  (ISRCG-Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore), Boban Čabarkapa (Deloitte d.o.o. Podgorica),  Sava Laketić (PwC d.o.o. Podgorica), Nenad Vučinić (E&Y d.o.o. Podgorica) i Vesko Knežević (BDO d.o.o. Podgorica).

Drugog dana događaja, partneri Ekonomskog fakulteta pripadnici “velike četvorke”, renomirane revizorske kuće E&Y i PWC održale su radionice za studente Ekonomskog fakulteta u sklopu adekvatne pripreme i praktičnog usavršavanja budućih revizora za izazove dinamičnog i zahtjevnog tržišta rada, posebno u domenu finansijskih, racunovodstvenih i revizorskih profesionalnih pozicija. Za radionice je vladalo veliko interesovanje, prijavilo se više od 70 studenata koji su nakon završetka dobili sertifikate o prisustvu.

Dani revizije završeni su iznošenjem zaključaka u završnoj riječi prof. dr Milana Lakićevića koji je studentima poručio da je revizija časna profesija koja je zanimljiva velikom broju studenata, ali da se ulaznica u svijet revizije „plaća“ mukotrpnim radom, trudom i kontinuiranim učenjem. On je poručio i da se nada da će Ekonomski fakultet biti najbolje mjesto za regrutaciju budućih revizora.

Nakon završetka prvih Dana revizije, uslijedilo je potpisivanje sporazuma o saradnji sa revizorskim kućama Deloitte, PWC i BDO, čime je uz ranije potpisani sporazum sa kućom Ernst&Young, uspostavljena saradnja Ekonomskog fakulteta sa svim predstavnicama "velike četvorke" koje posluju u Crnoj Gori u oblasti revizije.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.