Predstavljen prvi program Osnovnih studija ekonomije i biznisa na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu




Predstavljen prvi program Osnovnih studija ekonomije i biznisa na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu

Na Sajmu studiranja u inostranstvu, koji je danas održan u Podgorici u organizaciji agencije ISEM, predstavljen je novi studijski program na Ekonomskom fakultetu, prvi program osnovnih studija na engleskom jeziku na Univerziteta Crne Gore - Academic program in Business and Economics (MONTEB) koji će prvu generaciju studenata upisati ovog juna!

Razgovarajući sa zainteresovanim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović je istakao da su Osnovne studije ekonomije i biznisa na Ekonomskom fakultetu usmjerene ka obrazovanju savremenih ekonomista: “Program MONTEB je usklađen sa programima prestižnih evropskih univerziteta, omogućavajući studentima da na engleskom jeziku, koji se poslednjih decenija afirmisao kao lingua franca međunarodne komunikacije, steknu znanja i vještine za moderno međunarodno tržište rada, i to studirajući u Podgorici!”, kazao je dekan Jocović.

On je poručio i da program na engleskom jeziku mogu upisati srednjoškolci iz svih srednjih škola u Crnoj Gori, dok strani državljani koji se odluče za ovaj program imaju iste uslove studiranja i ista prava koja važe za studente sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Prodekanka za međunarodnu saradnju, docent dr Tamara Backović, odgovarala je na pitanja srednjoškolaca u vezi sa mogućnostima nastavka studija u inostranstvu. Ona je tom prilikom istakla da, zahvaljujući programima mobilnosti, studentima svih studijskih programa na raspolaganju stoje brojne prilike za provođenje dijela studija na nekom od partnerskih fakulteta u inostranstvu: “U prosjeku oko 40 studenata godišnje provede semestar ili cijelu studijsku godinu na nekom od programa studentske razmjene, stičući na taj način nova znanja, iskustvo studiranja na inostranom fakultetu, kao i neprocjenjive kontakte. ” istakla je prodekanka Backović.

Profesor Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je poseban akcenat stavio na to da će predavači koji će biti angažovani na studijskom program MONTEB biti profesori Ekonomskog fakulteta, gostujući predavači sa partnerskih institucija kojih je više od 50 širom svijeta: “Predavači će  biti i predstavnici uspješnih biznisa koji će studentima prenijeti svoja iskustva u upravljanju međunarodnim kompanijama, a zahvaljujući bogatoj mreži partnera iz privrede i institucija javnog sektora, za određeni broj studenata biti obezbijeđene stipendije.” naglasio je profesor Milović. 

Na Ekonomskom fakultetu je od ove godine pokrenut  program stručne prakse za sve studente završne godine osnovnih studija kod više od 70 partnerskih institucija iz privatnog i javnog sektora. Tim povodom, u razgovoru sa srednjoškolcima, prodekan za naučnoistraživački rad, docent dr Jovan Đurašković je kazao: “Osim stručne prakse koja studentima omogućava da se adekvatno pripreme za buduću karijeru, na Fakultetu gotovo svakodnevno organizujemo brojne vannastavne aktivnosti koje omogućavaju studentima da steknu dodatna znanja, vještine i kompetencije na osnovu kojih će efikasno i pravovremeno odgovoriti zahtjevima  savremenog tržišta rada. Sve aktivnosti sprovodimo kroz rad četiri centra Ekonomskog fakulteta (Centra za razvoj karijere, Centra za biznis, Centra za međunarodnu saradnju i Centra za statističku analizu), projekat Akademija mekih vještina, kao i kroz program strateške saradnju sa privredom i javnim sektorom.” zaključio je on.

Sajmu u organizaciji agencije ISEM, u partnerstvu sa Ekonomskim fakultetom, prisustvovao je veliki broj srednjoškolaca i njihovih roditelja koji su, u razgovoru sa profesorima i saradnicima Ekonomskog fakulteta, dobili brojne informacije o benefitima studiranja na novom studijskom program na engleskom jeziku. Tom prilikom, najavljeno je da će konkurs za upis na MONTEB program biti objavljen u junu, kao i za sve ostale studijske programe na Univerzitetu Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.