Ekonomski fakultet partner u jednom od osam inovativnih projekata po ocjeni Ministarstva nauke




Ekonomski fakultet partner u jednom od osam inovativnih projekata po ocjeni Ministarstva nauke

Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore je partnerska institucija u realizaciji jednog od osam pozitivno ocijenjenih projekata u okviru Konkursa za inovativne projekte Ministarstva nauke Crne Gore za 2019. godinu. Naziv projekta je “Triticum spelta L. extract as food supplement – SPELTEX”.

Navedeni projekat je u procesu uspješne dvostepene međunarodne evaluacije obezbijedio podršku u konkurenciji 34 projektna prijedloga. Nosilac projekta je Centar za ekotoksikološka istraživanja Podgorica.

U pogledu prioriteta utvrđenih u Strategiji pametne specijalizacije (S3) (2019-2024), ovaj projekat je kandidovan u okviru prioriteta Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane. Misija projekta se zasniva na konceptu urbane poljoprivrede, kao imperativa za vraćanje suverenititeta urbane sredine nad proizvodnjom i distribucijom hrane.

Cilj projekta je dobijanje finansijski pristupačnog prototipa dodatka ishrani - ekstrakta iz mlade speltine trave, kao stare autohtone sorte. Tokom implementacije projekta predviđene su aktivnosti na registraciji proizvoda – prvog takvog u zemlji i okruženju, te zaštita intelektualne svojine nad istim. Navedene aktivnosti stvaraju uslove za pokretanje redovne proizvodnje  u kompaniji Permakultura.me – Akademija za urbani ekološki inženjering d.o.o. Podgorica.

Projekat se realizuje u trajanju od dvije godine i na projektu se ostvaruje uspješna saradnja između naučnoistraživačkih institucija i privrednih subjekata. Koordinaciju aktivnostina na projektu u realizaciji Ekonomskog fakulteta obavljaće prof. Jasmina Ćetković.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.