Čestitke povodom jubileja uputili Đukanović, Marković, Brajović, Nikolić ...




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja šest decenija od osnivanja Ekonomskog fakulteta, na našu adresu pristigle su brojne čestitke sa svih relevantnih adresa. Najviši predstavnici Države, gradonačelnici, predsjednici opština, partneri iz biznis sektora, dekani ekonomskih fakulteta regiona uputili su riječi podrške i uvažavanja zbog bogate istorije prvog fakulteta u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore, gdin Milo Đukanović, povodom velikog crnogorskog jubileja – 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta, u pismu upućenom dekanu prof. dr Nikoli Miloviću, uputio je srdačne čestitke studentima, profesorima, nastavnom kadru i svim zaposlenima ističući: „Ekonomski fakultet je rodonačelnik visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori, deceniju ipo kasnije jedan od osnivača Univerziteta, nukleus novih znanja i vjesnik i snažan zamajac naučnog i ukupnog razvoja i napretka, koji je doveo do demokratskog referenduma o nezavisnosti prije 14 godina, i ekonomskog i demokratskog preporoda naše današnje države“. Predsjednik Đukanović je izrazio uvjerenje da će Ekonomski fakultet nastaviti da osluškuje bilo vremena vodeći računa o potrebama i ekonomskim potencijalima kao i zahtjevima tržišta rada: „Uvažavajući neophodnost usvajanja novih znanja i tehnologija, prilagođavajući tome nove nastavne programe, kako bi generacije koje dolaze bile osposobljene da vode zemlju u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima“ poručio je on.

Predsjednik Vlade Crne Gore gdin Duško Marković je čestitke povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta uputio dekanu prof. dr. Nikoli Miloviću, sadašnjim i ranijim profesorima, studentima i svim zaposlenima na fakulteta, te istakao da je ulaganje u ljudski kapital, naše mlade ljude,  ulaganje u razvoj i svijetlu budućnost Crne Gore: “Tokom 60 godina postojanja, na Ekonomskom fakultetu se obrazovalo preko 12 hiljada studenata koji su dali snažan doprinos prosperitetu i napretku Crne Gore.  Uvjeren sam da će vaši studijski programi pratiti razvoj savremene ekonomske misli ali i potrebe našeg tržišta i da ćete nastaviti da budete snažna podrška ubrzanog razvoja crnogorske ekonomije.”

Predsjednik Skupštine Crne Gore gdin Ivan Brajović u pismu povodom Dana Ekonomskog fakulteta ističe da je uvjeren da će stručnjaci koji su svoje diplome stekli na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore biti među nosiocima ekonomskog oporavka države od posljedica u borbi sa Kovidom 19: „Takođe vjerujem da će Ekonomski fakultet nastaviti tradiciju njegovanja principa akademske čestitosti i naučne izvrsnosti, čime će dalje afirmisati ovu ustanovu kao nosioca snažne stručne podrške budućim ekonomistima i svojoj državi Crnoj Gori.“ zaključio je Brajović.

Povodom važnog jubileja, Univerzitet Crne Gore je Ekonomskom fakultetu dodijelio plaketu povodom 60 godina uspješnog akademskog i naučno-istraživačkog rada. Tim povodom, rektor prof. dr Danilo Nikolić je uputio riječi podrške: „Jačanje konkurentnosti i internacionalizacija su dominantni razvojni pravci Ekonomskog fakulteta u narednom periodu u skladu sa Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore. Ekonomksi fakultet je u domenu društveno-edukativne odgovornosti prem abudućim generacijama menadžera, preduzetnika, bankara, računovođa, revizora i drugih ekonomski profilisanih stručnjaka i kreatora ekonomskih politika, strateški opredijeljen ka inoviranju studijskih programa, međunarodnoj afirmaciji, naučno-istraživačkom kontinuitetu i dinamičnoj interakciji sa privrednim i javnim sektorom.“

Da svi možemo biti ponosni na to što u našoj akademskoj zajednici imamo uspješan i priznat fakultet koji je crnogorskom  društvu dao kompetentne i priznate stručnjake u ovoj oblasti, poručio je u čestitci ministar odbrane u Vladi Crne Gore mr Predrag Bošković: „Siguran sam da će Ekonomski fakultet i ubuduće iznjedriti generacije koje će nositi barjak znanja na ponos Crne Gore“ istakao je on.

U ime našeg istaknutog partnera, Centralne banke Crne Gore, guverner dr Radoje Žugić je poručio da je Ekonomski fakultet tokom prethodnih šest decenija iznjedrio izuzetno kvalitetan kadar, koji kontinuirano daje doprinos razvoju i napretku naše zemlje. On je istakao da duga tradicija Fakulteta, koji je bio i biće okosnica ekonomske misli u Crnoj Gori, obavezuje na očuvanje i dalje jačanje njenog ugleda: „Tokom svog dosadašnjeg trajanja, ovaj „hram znanja“ uspio je da se pozicionira kao respektabilna visokoškolska institucija i da dostigne najveće naučne visine“.

Privredna komora Crne Gore i Ekonomski fakultet su prirodni partneri u misiji unapređenja poslovne klime, poručio je u čestitci predsjednik PKCG gdin Vlastimir Golubović i iskazao uvjerenje da će zajedničke aktivnosti dvije institucije obilježiti izazovni period koji je pred nama.

Da je Ekonomski fakultet u prethodnim decenija igrao važnu ulogu u obliku i emancipaciji crnogorskog društva poručio je gradonačelnik Podgorice gdin Ivan Vuković: „Značaj i uticaj Ekonomskog fakulteta nije manji ni danas, kada se suočavamo sa izazovima, posebno u sferi ekonomije. Na preporuke Vas, Vaših kolega i bivših studenat, sa povjerenjem se oslanjamo i mi u gradskoj upravi pri donošenju strateški važnih odluka za razvoj Podgorice.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, gdin Aleksandar Kašćelan je u čestitki istakao uvjerenje da će Ekonomksi fakultet nastaviti da unapređuje nastavne procese i obrazuje generacije koje će u svojoj oblasti graditi Crnu Goru po mjeri građanja: „Uspostavljanjem Ekonomskog fakulteta Crna Gora dobila je ne samo visokoškolsku ustanovu u kojoj će se izučavati ekonomska nauka i sprovoditi obrazovno-pedagoški programi već i mjesto iz kojeg će poteći brojne generacije diplomiranih ekonomista koji će svojim zalaginjima u svim oblastima društvenog života oblikovati crnogorsku zbilju.“

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, u kojoj je Ekonomski fakultet 2005. godine otvorio Studijski program Menadžment, gdin Petar Smolović, izrazio je zadovoljstvo zbog ove saradnje koja je omogućila da studenti iz sjeverne regije Crne Gore studiraju po savremenom nastavnom procesu u blizini svojih kuća, i uputio  čestitke zbog toliko generacija školovanih uspješnih ekonomista koji obavljaju najodgovornije funkcije u Državi.

Pohvale za postignute rezultate u dosadašnjem radu Ekonomskog fakulteta uputio je i predsjednik Opštine Bar gdin Dušan Raičević: „S ponosom ističem da su Opština Bar i Ekonomksi fakultet potpisivanjem memoranduma o saradnji ozvaničili dugogodišnje partnerstvo naših institucija, na temelju kojeg ćemo, uvjeren sam, nastaviti da ostvarujemo uspješnu saradnju i zajedno stvarano uslove za bolju i prosperitetniju budućnost našeg društva.“

U ime jednog od najznačajnijih partnera Ekonomskog fakulteta iz privrednog sektora, kompanije Voli, njen predsjednik odbora direktora gdin Dragan Bokan je čestitao jubilej Fakultetu i istakao: “Ekonomski fakultet  čuva obrazovnu tradiciju na koju je ponosno crnogorsko društvo,  s dubokom odgovornošću prema prethodnim i budućim generacijama ekonomskih stručnjaka i  nosioca ekonomske politike. Svojim progresivnim djelovanjem, pokazao jasnu opredjeljenost prema modernim obrazovnim tokovima, poštujući visoke standarde obrazovnog i istraživačkog rada i već dugih šest decenija predstavlja oslonac razvoja crnogorske ekonomije i Države. “

Ispred Asocijacije menadžera Crne Gore, njen predsjednik Budimir Raičković je uputio čestitke Ekonomskom fakultetu izražavajući uvjerenje da će sa potpisanim Memorandumom o saradnji naše dvije institucije nastaviti još proaktivnije djelovanje sa konkretnim aktivnostima i projektima u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa i društveno ekonomskog razvoja Crne Gore.

Ističući da je Ekonomski fakultet postavio standarde u obrazovanju, te proizveo naučni i stručni kadar i postao reprezent Univerziteta Crne Gore, gdin Predrag Mitrović je uputio čestitke ispred Unije poslodavaca Crne Gore.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.