Na Filozofskom fakultetu uručena priznanja najboljim studentima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja 75 godina postojanja višeg i visokog školstva u Crnoj Gori  dekanka Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Tatjana Novović dodijelila je pohvale za izvrsne rezultate i postignuća u učenju najboljim studentima sa svih studijskih programa.

Visoke prosječne ocjene u toku dosadašnjeg realizovanja obaveza na različitim programima postigli su: Kristina Radović 9,65 - Predškolsko vaspitanje i obrazovanje,  Nina Rajković, 9.71 - Psihologija, Balša Kovačević, 8.52 - Istorija, Miloš Filipović  9.03 - Geografija,  Samra Mujević, 10- Pedagogija, studenti master studija Mladen Delić, 9.76 - Geografija, Marija Vujičić, 9.56  - Obazovanje učitelja, 

Fondacija “Vera Kovač”, čiji je predsjednik Vojislav Kovač, je i ove godine dodijelila stipendiju studentu sa najvećim prosjekom u toku studija na SP Psihologija –  Milena Abramović, 9.53. Nagradu najboljoj studentkinji M. Abramović je ove godine, u ime Fondacije, uručila Marina Kovač.

RIJEČ VIŠE O STUDENTIMA  I FOTO PRIČA O URUČENJU NAGRADA

Kristina Radović (9,65)  je najbolji student završenih osnovnih studija u 2021/2022. godini, studijski program Predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Radović je rođena 25. oktobra 2000. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu „9. maj” i Gimnaziju „Miloje Dobrašinović” završila je u Bijelom Polju. Godine 2019. upisala je Studijski program za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Osnovne studije završila je juna 2022. godine sa prosječnom ocjenom 9,65. Trenutno je na master studijama. Dobitnik je stipendije za najbolje studente opštine Bijelo Polje. Studijski program za predškolsko vaspitanje i obrazovanje upisala je iz više razloga. Ljubav prema radu sa djecom, edukovanju i usavršavanju bila je presudna u odabiru. Kroz dosadašnje školovanje potvrdila je da je napravila pravi izbor.

Balša Kovačević, ostvario je uspjeh (8.52) na studijskom programu Istorija. Rođen je u Risnu, a Gimnaziju je završio u Danilovgradu. Od malih nogu volio je istoriju i još tada je znao da će se baviti tom naukom. Kada je upisao Filozofski fakultet, shvatio je koliko je istraživanje i proučavanje prošlosti važno. To ga je još više inspirisalo da nastavi da se usavršava kao istoričar. Osim vrijednog znanja na Fakultetu je stekao prijatelje i kolege koje vrlo cijeni, a sa kojima bi rado sarađivao u budućnosti. Fakultet ga je takođe upoznao sa izuzetnim profesorima, koji su ga na svakom koraku podržavali i inspirisali. Drago mu je da je dio ovakvog akademskog okruženja i ohrabruje sve one koji razmišljaju da se usavršavaju u ovoj oblasti da upišu Filozofski fakultet u Nikšiću.

Miloš Filipović, prosjeka 9.03, na studijskom programu Geografija, rođen je 13. jula 1993. godine, u Nikšiću. Nakon završene Srednje ekonomske škole, upisao je Fakultet političkih nauka u Podgorici. Zvanje politikologa stekao je 2017. godine, a dvije godine nakon toga upisao je Filozofski fakultet, Studijski program za geografiju. Još u ranom djetinjstvu geografija mu je privlačila pažnju, jer je njena ljepota u tome što nije dosadna, već stalno saznajemo nešto novo. Izučavajući geografiju, život mu je postao zanimljiviji i uzbudljiviji. Proučavajući druge zemlje, njihove raznolikosti u prirodi i društvu, čovjek se osjeća kao istraživač, ističe Filipović.

Samra Mujević, sa prosjekom 10, na studijskom programu Pedagogija, rođena JE 5. novembra 2000. godine u Rožajama. Osnovnu školu završila je kao dobitnica diplome „Luča", čiji je nosilac bila i u Gimnaziji „30. septembar" u Rožajama. Završivši srednju školu sa odličnim uspjehom, 2019. godine upisuje Filozofski fakultet u Nikšiću, Studijski program za pedagogiju. Godine 2022. završila je osnovne studije i time stekla diplomu Bečelor. Osnovne studije završila je sa prosječnom ocjenom A (10.00) i proglašena je najboljim studentom Filozofskog fakulteta u akademskoj 2021/2022. godini. Tokom osnovnih studija ostvarila je pravo na stipendiranje od Ministarstva prosvjete Crne Gore, za talentovane studente, kao i pravo na stipendiju koju opština Rožaje dodjeljuje nadarenim studentima. Dvogodišnje master studije upisala je u septembru 2022. godine, nastavljajući svoje obrazovanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Pedagogiju vidi kao jednu vrlo interesantnu nauku koje ima u svakoj sferi ljudskog života. Nauka o vaspitanju je, prema mišljenju Samre Mujević, neiscrpan izvor znanja i informacija i može samo oplemeniti život pojedinca. Pored razvijanja profesionalnih kompetencija i osposobljavanja za naučni i istraživački rad, studije pedagogije su značajne i u razvijanju empatije, razumijevanja i tolerancije, te ličnih kompetencija i komunikacijskih vješina.

Milena Abramović - 9.53, sa studijskog programa Psihologija, dobitnica je nagrade Fondacije "Vera Kovač", kao student  završne godine osnovnih studija na Studijskom programu za psihologiju. Interesovanje za psihologiju kod nje se probudilo još u osnovnoj školi, do čijeg je kraja preraslo u ljubav. U srednjoj školi je posvećena profesorica psihologije uticala na to da se ta ljubav dodatno pojača, te da Milena sama počne da istražuje i saznaje više o psihologiji. U tom procesu otkrila je da posjeduje nezadovoljivu radoznalost, za koju je znala će joj biti jedan od glavnih pokretača i motivacije da pokuša sebi, pa nakon toga i drugima, objasniti najveću misteriju – Čovjeka. Kao osobi sa mnogo različitih interesovanja, na samom odabiru fakulteta joj je bilo izuzetno teško da se odluči samo za jedan. Bavila se rukometom, svirala klavir, volontirala… Željela je da uskladi sport i studije, upiše forenziku, programiranje, muzičku akademiju... sve dok u jednom trenutku nije shvatila da će sve to dotaći ukoliko odabere psihologiju – neiscrpan izvor podataka, preokreta i iznenađenja. Kao student koji je ove godine prepoznat i nagrađen od Fondacije „Vera Kovač”, Milena Abramović ističe da istovremeno osjeća ogromnu zahvalnost, odgovornost i ponos. Porodica gospođe Kovač, čije ime Fondacija nosi, na najbolji mogući način čuva sjećanje na nju – odavanjem priznanja i potvrde za to da smo na pravom putu na kojem stoje njeni neizbrisivi tragovi. Ovo priznanje je za Milenu štafeta posvećenosti, koja je krenula od porodice Kovač i ove godine stigla u njene ruke, a sa kojom je stigla još veća želja i motivacija da opravda odluku koja je u ovom trenutku bila usmjerena ka njoj. Zaista je posebna i neopisiva čast postati dio istaknutog sjećanja na gospođu Veru, istakla je Milena.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.