Dr Vjeroslava Slavić održala onlajn predavanje na temu „Imunitet: pravo ili privilegija“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr Vjeroslava Slavić, saradnik na Madicinskom fakultetu u Podgorici i načelnica Centra za naučno-istraživački rad u Institutu „Dr Simo Milošević“, održala je onlajn predavanje na temu „Imunitet: pravo ili privilegija“. Predavanje je organizovano u okviru ciklusa „Nauka i društvo“ koju je pokrenuo Filozofski fakultet u Nikšiću.

Prvo u ciklusu predavanja „Nauka i društvo“ najavila je dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović, ohrabrujući ovaj vid naučne saradnje na našoj najvećoj univezitetskoj jedinici.

U svojoj uvodnoj riječi, saradnica u nastavi na Studijskom programu za filosofiju mr Gordana Krcunović je ukazala na višeznačnost pojma imunitet koji obuhvata filosofsku, pravnu, etičku, političku i, naravno, medicinsku dimenziju. „Kriza imuniteta“ koja poslednjih mjeseci potresa svijet, prizvala je samu temu onlajn predavanja, ali i za nju trenutno najpozvanijeg predavača kod nas, dr Vjeroslavu Slavić, jedinog doktora imunologije u Crnoj Gori, sa zavidnim načno-istraživačkim i kliničkim iskustvom.  

Onlajn gostovanje dr Slavić na Filozofskom fakultetu imalo je teorijsku fazu koja se odnosila na imunologiju kao nauku, dok se praktična faza odvijala u formi pitanja i odgovora iz oblasti preventivne medicine.

Dr Slavić je na samom početku istakla da je imunitet, koji se tiče ljudskog zdravlja, zapravo najprecizniji mehanizam koji prožima cijeli organizam i da je imunologija najobuhvatnija medicinska disciplina jer se odnosi na funkcionisanje cijelog sistema. Imunski sistem nas, svojom visokom specifičnošću, visokom senzitivnošću i memorijom, brani od svih izazova kojima je organizam izložen – bakterijama, virusima, parazitima... On funkcioniše na principu razlikovanja sopstvenog od stranog. Zakazivanje tog principa dovodi do pojave autoimunskih bolesti koje su danas dostigle razmjere epidemije.

Iako je način reagovanja imunskog sistema u cilju zaštite integriteta našeg organizma nepredvidljiv, nema sumnje da je ishrana jako bitna za imunski sistem. To je dr Slavić potkrijepila preciznim podatkom da je čak 75 procenata imunskog sistema povezano sa čovjekovim crijevnim traktom. S druge strane, organska, zdrava ishrana je danas teško dostupna, kako zbog zatrovanosti životne sredine tako i zbog poljoprivrednog sjemena i mesnih proizvda za koje postoji velika sumnja da su genetski modifikovani. Sve to utiče na „metabolički stres“ koji se odražava na imunski sistem. Upravo zbog toga je dr Slavić napravila aluziju na imunitet koji je elementarno pravo, ali koje je postalo i privilegija.    

Složenost ljudskog organizma dr Slavić je ilustrovala primjerom o „tri jahača apokalipse“ koji čine nervni, endokrini i imunski sistem. Tako složeni sistemi povezani su potrošnjom energije koju je teško izbalansirati, a što se reflektuje na imunski sistem. Stoga je naglašeno da svako treba da pripremi svoj organizam za neminovan susret sa Covid-19 virusom. Tu pripremu čini, pored zdrave ishrane u vidu sezonskog voća i povrća, dodatno unošenje prohormonskog „vitamina D“. Riječ je o „jedinom vitaminu koji dobijamo iz kosmosa“, budući da se 80 odsto tog vitamina proizvodi iz naše kože uz pomoć sunčeve svjetlosti, dok sve ostalo dobijamo iz zemlje. „Vitamin D“ je ključan za aktivaciju imunskog odgovora, pri čemu je ukazano i na značaj oligominerala magnezijuma i cinka, kao i vitamina C i B.        

Zanimljiva pitanja su omogućila dr Slavić da još jednom naglasi i objasni važnost „vitamina D“ za imunski sistem, uz niz praktičnih savjeta. O teškoći s kojima se suočava medicina govori i to da pandemijski virus oštećuje pluća, srce, bubrege i nervni sistem, a poseban problem su i same metode liječenja koje su, silom prilika, agresivne. Svoje onlajn gostovanje dr Slavić je zaključila potenciranjem prevencije u borbi sa pandemijom, uz upozorenje sportistima i vježbačima da izbjegavaju ekstremne treninge koji oslabljuju imunski odgovor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.