klinika građanskog procesnog prava-nastava




Na prošlom času smo počeli da obrađujemo tužbu.

Prikazaćemo zakonski okvir i jedan primjer tužbe za osudu na činidbu ili kondemnatornu.

TUŽBA

 

Član 186.

            Parnični postupak pokreće se tužbom (za osudu na činidbu, utvrđujućom i preobražajnom).

SADRŽINA TUŽBE

 

Član 187.

            Tužba  sadrži određeni zahtjev u pogledu glavne stvari i sporednih traženja, činjenice na kojima tužilac zasniva zahtjev, dokaze kojima se utvrđuju ove činjenice, kao i druge podatke koje mora imati svaki podnesak (član 103.).

Sud će postupiti po tužbi i kad tužilac nije naveo pravni osnov tužbenog zahtjeva, a ako je tužilac naveo pravni osnov, sud nije vezan za njega.

            Tužilac je dužan da priloži uz tužbu potvrdu o plaćenoj sudskoj taksi.

            Ako tužilac ne plati propisanu taksu za tužbu poslije opomene koju mu je poslao sud, po propisima o sudskim taksama, a ne postoje uslovi za oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, smatra se da je tužba povučena.    

 

TUŽBA ZA UTVRĐENJE

 

Član 188.

Tužilac može u tužbi da traži da sud samo utvrdi postojanje, odnosno nepostojanje nekog prava ili pravnog odnosa, ili istinitost, odnosno neistinitost neke isprave.

Ovakva tužba može se podići kada je to posebnim propisima predviđeno, kad tužilac ima pravni interes da sud utvrdi postojanje, odnosno nepostojanje nekog prava ili pravnog odnosa, ili istinitost, odnosno neistinitost neke isprave prije dospjelosti zahtjeva za činidbu iz istog odnosa.

            Ako odluka o sporu zavisi od toga da li postoji ili ne postoji neko pravo ili  pravni odnos, koji je u toku parnice postao sporan, tužilac može pored postojećeg zahtjeva istaći i tužbeni zahtjev da sud utvrdi da takav odnos postoji, odnosno da ne postoji, ako je sud pred kojim parnica teče nadležan za takav zahtjev.

            Isticanje zahtjeva u smislu odredbe stava 3. ovog člana neće se smatrati kao preinačenje tužbe.

 

ISTICANJE VIŠE TUŽBENIH ZAHTJEVA U JEDNOJ TUŽBI

 

Član 189.

U jednoj tužbi tužilac može istaći više zahtjeva protiv istog tuženog kad su svi zahtjevi povezani istim činjeničnim i pravnim osnovom. Ako zahtjevi nijesu povezani istim činjeničnim i pravnim osnovom, oni se mogu istaći u jednoj tužbi protiv istog tuženog samo kad je isti sud stvarno nadležan za svaki od ovih zahtjeva i kad je za sve zahtjeve određena ista vrsta postupka, a sud ocijeni da isticanje takvih tužbenih zahtjeva u jednoj tužbi doprinosi ekonomičnosti postupka (kumulativno spajanje).

Tužilac može dva ili više tužbenih zahtjeva u međusobnoj vezi istaći u jednoj tužbi, i tako da sud usvoji sljedeći od tih zahtjeva ako nađe da onaj koji je ispred njega istaknut nije osnovan (eventualno spajanje).

Zahtjevi se mogu po stavu 2. ovog člana istaći u jednoj tužbi samo ako je sud stvarno nadležan za svaki od istaknutih zahtjeva i ako je za sve zahtjeve određena ista vrsta postupka.

Presudom kojom se usvaja prvi zahtjev prestaje teći parnica po eventualnom zahtjevu.

 

 

PREINAČENJE TUŽBE

 

Član 191.

Tužilac može da preinači tužbu najkasnije do zaključenja pripremnog ročišta ili do početka glavne rasprave ako pripremno ročite nije održano. U tom slučaju sud je dužan da ostavi tuženom vrijeme potrebno da se može pripremiti za raspravljanje po preinačenoj tužbi, ako za to nije imao dovoljno vremena.

            Nakon održavanje pripremnog ročišta, a najkasnije do zaključenja glavne rasprave, sud može dopustiti preinačenje tužbe samo ako ocijeni da preinačenje nije usmjereno na odugovlačenje postupka i ako tuženi pristaje na preinačenje.Smatra se da postoji pristanak tuženog na preinačenje tužbe ako se on upusti u raspravljanje o glavnoj stvari po preinačenoj tužbi, a nije se prije toga protivio preinačenju.

            Sud će u slučaju iz stava 2. ovog člana dozvoliti preinačenje tužbe i kad se tuženi protivi preinačenju ako tužilac bez svoje krivice tužbu nije mogao preinačiti ranije, a tuženi je u mogućnosti da se upusti u raspravu po preinačenoj tužbi bez odlaganja glavne rasprave.

Ako je tužba preinačena na ročištu na kome tuženi nije prisutan, sud će odložiti ročište i dostaviti tuženom prepis zapisnika sa tog ročišta.

            Protiv rješenja kojim se usvaja preinačenje tužbe nije dozvoljena posebna žalba.

Član 192.

            Preinačenje tužbe je promjena istovjetnosti tužbenog zahtjeva, povećanje postojećeg ili isticanja drugog zahtjeva uz postojeći.

            Ako tužilac preinači tužbu tako što usljed okolnosti koje su nastale poslije podnošenja tužbe, zahtjeva iz istog činjeničnog osnova drugi predmet ili novčani iznos, tuženi se takvom preinačenju ne može protiviti.

            Tužba nije preinačena ako je tužilac promijenio pravni osnov tužbenog zahtjeva, ako je smanjio tužbeni zahtjev, ili ako je promijenio, dopunio ili ispravio pojedine navode, tako da usljed toga tužbeni zahtjev nije promijenjen.

 

Član 193.

            Tužilac može pod uslovima iz člana 191. ovoga zakona, svoju tužbu preinačiti i tako što će umjesto prvobitno tuženog tužiti drugo lice.

            Za preinačenje tužbe u smislu stava 1. ovog člana potreban je pristanak lica koje treba da stupi u parnicu umjesto tuženog, a ako se tuženi već upustio u raspravljanje o glavnoj stvari, potreban je i pristanak tuženog.

            Lice koje stupa u parnicu umjesto tuženog mora primiti parnicu u onom stanju u kakvom se ona nalazi u trenutku kad u nju stupa.

 

POVLAČENJE TUŽBE

 

Član 194.

            Tužilac može povući tužbu bez pristanka tuženog prije nego što tuženi dostavi odgovor na tužbu.

            Tužba se može povući i kasnije, sve do zaključenja glavne rasprave, ako tuženi na to pristane. Ako se tuženi u roku od osam dana od dana obavještenja o povlačenju tužbe ne izjasni o tome, smatraće se da je pristao na povlačenje.

            Ako je tužba povučena sud donosi rješenje kojim se utvrđuje da je tužba povučena. To rješenje se dostavlja tuženom samo ako mu je prethodno tužba bila dostavljena.         

            Povučena tužba smatra se kao da nije ni bila podnesena i može se ponovo podnijeti.

 

 

PRAKTIČNI PRIMJERI

 

TUŽBA ZA OSUDU NA ČINIDBU ( kondemnatorna )

 

 

OSNOVNOM SUDU

 

 

NIKŠIĆ

 

 

Tužilac: Aleksa Arsić, iz Nikšića, ul. Baja Pivljanina 2, 

Tuženi: Branko Bulajić, iz Nikšića, ul.Manastirska 4. 

 

TUŽBA

Radi: isplate duga

Vrijednost predmeta spora:

10 000 DM

 

1.- Tužilac je dana 21.01. 2018.g. sa tuženikom zaključio pismeni ugovor o kupoprodaji crijepa, 5000 komada, marke “Mediteran” za cijenu od 10 000 Eura. Tuženi je na ime isplate kupoprodajne cijene isplatio tužiocu 4 000 eura, a za ostatak od 6 000 Eura od cijene tuženi se obavezao da će isplatiti najkasnije na dan 20.06.2018.g.

 

DOKAZ: ugovor o kupoprodaji priložen u prepisu;

    priznanica  o isplati dijela duga; saslušanje stranaka.

 

2.- Tuženi ostatak kupoprodajne cijene nije u roku isplatio, pa to nije učinio ni do podnošenja tužbe, iako ga je tužilac lično, kao i preko svjedoka više puta opominjao.

 

DOKAZ : saslušanje svjedoka Cvetko Cerović, iz Nikšića, ul. Nikšićka 6;

saslušanje stranaka.

 

Stoga tužilac podnoseći ovu tužbu, predlaže da sud, pošto provede usmenu raspravu, donese

 

PRESUDU

 

1.- Tuženi je dužan na ime isplate dijela kupoprodajne cijene ( duga ) da isplati tužiocu iznos od 6 000 eura sa ...% kamate počev od 24.11.2018.g., kao dana podnošenja tužbe, pa do isplate, te da mu nadoknadi parnične troškove u iznosu od ..., sve to u roku od 15 dana pod pretnjom izvršenja.

 

Tužilac prilaže potvrdu o uplaćenoj sudskoj taksi.

 

                                                                                                                   TUŽILAC

Nikšić, 24.11.2018.g.                                                                        AleksA Arsić

 

Kako sam u prethodnoj poruci navela potrebno je da što prije za simulaciju napiše tužba.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.