Blue Growth projekat obilježio "Evropski dan pomorstva"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Interreg MED Horizontalni projekat Zajednica plavog rasta preko svog partnera, Univerziteta Crne Gore, Instituta za biologiju mora (IBM-UCG), učestvovao je „Europskom pomorskom danu u mojoj zemlji“. Institut za biologiju mora, UCG je organizirao hibridni događaj pod nazivom: „Pomorski projekti i perspektive u Crnoj Gori u kontekstu plavog rasta“.

Ovaj hibridni događaj adresiran je na javni sektor (ministarstva, lokalne i regionalne vlasti), kao i na zainteresovane strane iz nekoliko plavih sektora, tj. ribarstvo i akvakultura, biotehnologija, turizam, pomorski nadzor, luke itd.

Događaju je prisustvovalo 26 sudionika.

Crnogorski partneri iz Interreg MED Zajednice plavog rasta predstavili su svoje glavne ciljeve i postignute rezultate svojih projekata.

U uvodnom dijelu obratio se dr. Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora, koji je poželio dobrodošlicu učesnicima i izrazio veliko zadovoljstvo što Institut kroz projekat Zajednice plavog rasta i ovim događajem obilježava Evropski dan pomorstva u Crnoj Gori i Dan okeana. Naglasio je da osim prijenosa i kapitalizacije rezultata plavog rasta IBM (Institut za biologiju mora) ima vrlo važnu ulogu u edukaciji o važnosti i zaštiti morskog ekosistema. Takođe, u uvodnom dijelu obratila se nacionalna kontakt osoba gđa Borka Lješković, istaknula je važnu ulogu modularnih projekata kao i ulogu horizontalnih projekata u programu Interreg MED.

U ime Instituta za biologiju mora i projekta Zajednica plavog rasta, glavne aktivnosti i rezultate projekta predstavila je dr Branka Pestorić. U prvoj sesiji događaja predstavljeni su modularni projekti iz sektora Plavi rast koji imaju svoje partnere u Crnoj Gori. Glavne aktivnosti i dosadašnje rezultate Psamides projekta predstavila je Bojana Tošić iz Instituta za savremene tehnologije, zatim Marija Raspopović iz Privredne komore Crne Gore projekt BLUEfasma. Iz oblasti upravljačkih projekata, strateški MED OSMoSiS projekt predstavila je Zerina Kardović iz Ministarstva za kapitalne investicije i projekt B-Blue, koji je predstavio Radivoje Drobnjak iz Naučno-tehnološkog parka Crne Gore. Na kraju prvog dijela, zaključke o temama programa Interreg MED u sektoru plavog rasta iznijela je Borka Lješković, nacionalna kontakt osoba. Naglasila je važnost ovih projekata jer svjedočimo privrednom rastu na Mediteranu, a time i povećanju pritiska i prijetnje narušavanja Mediteranskog morskom ekosistema. Ona vjeruje da su projekti vrlo dobro plasirani u smislu sinergije i da sada moramo provesti integraciju rezultata i alata. „Najvažnije je umrežavanje i povezivanje rezultata kako bi se postigla usklađenost politika, jer su problemi koje imamo socijalno nedjeljivi“- istakla je Lješković. Kroz predstavljene projekte možemo uočiti važnost uvođenja prakse cirkularne ekonomije, uvođenja biotehnologije, razmjene alata poput sistema upravljanja i praćenja itd. I ovaj je događaj u tom pogledu izuzetno koristan. Razmjena - Sinergija - Saradnja unutar Mediterana mora nam biti vodilja.

U drugom dijelu programa dr Mirko Đurović se zahvalio svima koji su prihvatili učešće na današnjoj sjednici i istaknuo da je naš cilj okupiti više partnera iz Crne Gore, vidjeti što se radi na temi Plavi rast u Crnoj Gori, „Smatram da je ovo umrežavanje među nama u Crnoj Gori najvažnije i vjerujem da se sa ovog sastanka mogu roditi nove ideje i projektne prijave i to je zasigurno značajan doprinos izgradnji zajednice Plavog rasta “

Takođe su predstavljeni projekti iz programa Interreg IPA CBC i Bilateralni projekat o pomorskim pitanjima, kako bi se razmijenili alati i najbolje prakse njihovih konzorcijuma.

Tokom predstavljanja projekta "Food4Health" iz trilateralnog IPA programa prekogranične saradnje (Albanija-Italija-Crna Gora), dr Milica Mandić s Instituta za biologiju mora naglasila je važnost podrške malim i srednjim poduzećima i povezivanja nauke sa privrednim sektorom. Kroz „Food4Health“ cilj je održati morsku akvakulturu na stabilnom nivou, tj. da proizvodnja ne šteti zdravlju ekosistema i pronaći ravnotežu kako bi se sačuvali vodeni resursi. Postoji integrirana akvakultura koja uključuje uzgoj organizama različitih trofičkih nivoa, što smanjuje nuspojave i poboljšava stanje ekosistema"- istakla je Mandić.

Dr Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta, predstavljanjem projekta EUREKA PROCHA-SMA, naglasio je važnost „shape memory alloys“ i njihovu široku primjenu na transportnim i putničkim brodovima, podmornicama, kao i njihovu primjenu na naftnim platformama.

Ovaj je događaj bio dobra prilika za jačanje kontakata u zemlji u oblasti plavog rasta i pronalaženje pravog načina za kapitalizovanje proizvedenih alata s ciljem održivog plavog rasta na Mediteranskom području.

 

Cilj hibridnog događaja bio je:

  • Jačati saradnju unutar sektora Plavog rasta u zemlji;
  • Upoznati se s aktivnostima na temu plavog rasta u okviru programa Interreg MED programa Interreg IPA CBC i bilateralnih programa na temu pomorstva;
  • Širiti znanje među učesnicima o različitim aspektima plavog rasta, razvijenim alatima i njihovim prednostima u daljem razvoju;
  • Podizanje svijesti o važnosti održivog razvoja, posebno u pogledu Plavog rasta i podsticanje odgovornog ponašanja pojedinaca;
  • Širiti aktivnosti i rezultate projekata Zajednice plavog rasta.

 

Hibridni događaj održan je i putem interneta i u fizičkom prisustvu (na Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore), 8. juna 2021, poklapajući se sa Svjetskim danom okeana. Ovaj je događaj jedan od 236 događaja koji se organiziraju u cijeloj Europi, ali ujedno i jedini koji se organizuje u Crnoj Gori, što ga čini jedinstvenim.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.