Održan sastanak projekta FOOD4HEALTH u cilju definisanja budućih aktivnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Image

U okviru IPA Interreg projekta FOOD4HEALTH (“Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća“) koji u Crnoj Gori realizuju Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u petak, 18. juna tekuće godine, organizovan je sastanak od strane lider partnera - Ministarstva poljoprivrede Albanije, sa ciljem definisanja budućeg pristupa realizaciji projektnih aktivnosti. U ime Instituta za biologiju mora sastanku su prisustvovali dr Milica Mandić, rukovodilac projekta i dr Mirko Đurović, koordinator projekta; u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore g-din Milivoje Saičić, sekretar Ministarstva, Mr Miroslav Cimbaljević, generalni direktor direktorata za poljoprivredu i g-din Deniz Frljučkić, savjetnik I za IT u ribarstvu.

Tokom sastanka diskutovano je o realizovanim aktivnostima projekta u Crnoj Gori, od kojih je najznačajnija aktivnost nadogradnje dijela zgrade Instituta za biologiju mora u površini od oko 260 m2, koja će predstavljati Food4Health multi-funkcionalnu laboratoriju. Svi radovi na nadogradnji su već finalizovani, i trenutno je u proceduri nabavka neophodne opreme za potrebe formiranja prvog mrijestilišta školjki kamenica (Ostrea edulis) u Crnoj Gori. 
Zbog relativno male proizvodnje kamenica na području Bokokotorskog zaliva (po podacima MONSTAT-a tokom 2019. godine proizvedeno je oko 17 tona), Institut za biologiju mora je, odobrenim sredstvima Evropske Unije, započeo izgradnju multifunkcionalne laboratorije za uzgoj mikroalgi (kojima se školjke hrane) i kamenica, u cilju povećanja količine jedinki koje će biti uzgajane na postojećim uzgajalištima na području Bokokotorskog zaliva.  
Osnovni cilj formiranja multifunkcionalne laboratorije je transfer znanja između sektora visokog obrazovanja (istraživanja iz oblasti morske akvakulture) i privrednog sektora (sektora proizvodnje visoko-kvalitetne hrane u moru) u cilju dostizanja osnovnih ciljeva Strategije inovativne djelatnosti (2016-2020), Strategije razvoja ribarstva 2015-2020 i EUSAIR strategije. 

Povećanje proizvodnje školjki od izuzetne je važnosti, prije svega kao doprinos gastronomskoj ponudi, za unaprijeđenje razvoja malih preduzeća koja se bave ugojem zdrave hrane u moru, za povećanje potrošnje morskih proizvoda po glavi stanovnika, ali i za smanjenje opterećenja izlova školjki iz prirodnih populacija, odnosno očuvanja postojećih resursa.
Projekat Food4Health omogućio je Univerzitetu Crne Gore i Institutu za biologiju mora formiranje modernih, multifunkcionalnih laboratorija koje će parirati sličnim laboratorijama regiona. Nakon formiranja laboratorije za uzgoj mikroalgi i laboratorije za uzgoj kamenica, Institut za biologiju mora će postati jedini institut na istočnoj obali Jadrana koji posjeduje jednu takvu, kompletno opremljenu laboratoriju. Ulažu se značajna sredstva za realizaciju pomenutih aktivnosti, a obuka mladih istraživača doprinjeće izvrsnosti Univerziteta i Instituta u naučnim krugovima. 

Dodatno, povezivanje sektora visokog obrazovanja i sektora privrede (proizvodnja školjki) omogućiće da rezultati naučnih istraživanja koji će biti ostvareni u novim laboratorijama budu direktno primjenljivi u sektoru privrede, uz korišćenje čistih i ekološki prihvatljivih uzgojnih tehnologija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.