Sastanak partnera projekta RISKMAN u Sarajevu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta RISKMAN  - „Jačanje obrazovnog kapaciteta za upravljanje rizicima od alohtonih akvatičnih vrsta na Zapadnom Balkanu“ (Educational Capacity Strengthening for Risk Managment of Non-native Aquatic Species in Western Balkans - Erasmus) u periodu od 14 - 18 marta tekuće godine održava se sastanak svih projektnih partnera. Domaćin sastanka je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, koji je, pored još 12 partnerskih institucija iz Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske, Grčke i Albanije ravnopravan partner na projektu.

Image

Tokom petodnevnog sastanka raspravljaće se o nekima od najznačajnijh ciljeva projekta, od kojih su za Institut za biologiju mora i Prirodno-matematički Fakultet Univerziteta Crne Gore najznačajniji unapređenje i razvijanje nastavnih programa na postdiplomskim studijama Univerziteta Crne Gore, odnosno definisanje i priprema novih nastavnih predmeta koji se posebno odnose na invazivne i/ili unešene strane vrste u sektoru ribarstva i akvakulture.

Razvoj novih kurikuluma na Univerzitetu Crne Gore doprinosi jačanju obrazovnog  kapaciteta studenata, širenju i unaprijeđenju znanja iz oblasti akvatičnih ekosistema, a sve u skladu sa nekima od najvažnijih međunarodnih regulativa i konvencija. Posebna pažnja tokom definisanja kurikuluma posvetiće se Vodenoj Direktivi (Water Framework Directive), Morskoj Strategiji (Marine Strategy Framework Directive), kao i važnim međunarodnim konvencijama koje se odnose na spriječavanje širenja invazivnih vrsta (Konvencija o biološkom diverzitetu, Bernska Konvencija – Konvencija o zaštiti evropsklih divljih vrsta i njihovih staništa).

Tokom 18 mjeseci trajanja projekta, naučno-stručni tim Instituta za biologiju mora pod rukovodstvom dr Ane Pešić, kao i Prirodno-matematičkog fakulteta – Odsjek za biologiju Univerziteta Crne Gore pod rukovodstvom prof. dr Dragane Milošević, pripremili su osnov za definisanje novog kurikuluma koji će obuhvatiti proučavanje značaja naučnih istraživanja invazivnih vrsta, praćenje i upravljanje invazivnim akvatičnim vrstama; analize rizika i definicija mjera za spriječavanje širenja invazivnih vrsta, umanjenje njihovog uticaja na akvatična staništa i vrste, akvatične ekosisteme i biodiverzitet. Posebne aktivnosti projekta će biti posvećene  obuci mladih u cilju njihove kvalifikacije za poslove na problematici invazivnih i alohtonih vrsta vodenih ekosistema.

Nakon detaljne analize postojećih podataka o broju, ekologiji i uticaju invazivnih vrsta, a u saradnji sa partnerskim Univerzitetima RISKMAN projekta, definisani su sledeći predmeti:

Predmet:  Biologija akvatičnih invazivnih vrsta

Predmet:  Uticaji akvatičnih invazivnih vrsta

Predmet:  Procjena uticaja i  upravljanje akvatičnim invazivnim vrstama

Pilot testiranje uvođenja predloženih predmeta na partnerskim Univerzitetima je u toku, i na osnovu istog će se procjeniti kvalitet predloženih predmeta i njihovih sadržaja, te pripremiti osnova za zvanično uvođenje predmeta u nastavni sistem Univerziteta.

Tokom sastanka će biti analiziran i administrativni i finansijski napredak partnerskih institucija, razmjenjena iskustva na razvoju i pilot testiranju novih kurikuluma, dok će posebna pažnja biti posvećena i sastancima sa korisnicima, odnosno institucijama, udruženjima, organizacijama ili pojedincima koji su na određen način vezani za invazivne vrste ili zaštitu akvatičnih ekosistema.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.