U toku interinstitucionalna posjeta među partnerima Erasmus + "RiskMan" projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Konzorcijum Erasmus+ Projekta "RiskMan - Educational Capacity Strengthening for Risk Management of Non-native Aquatic Species in Western Balkans" (Albania, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) koji je finansiran od strane Evropske Komisije u okviru Erasmus+ programa, trenutno realizuje jednu od najznačajnijih interinstitucionalnih posjeta među partnerima. U cilju što kvalitetnije finalizacije projekta, pripreme finalnih izvještaja i diseminacije projektnih rezultata, konzorcijum projekta organizovao je tzv. "RiskMan balkansku turu". Balkanska tura započela je sastancima u Kotoru u Imageperiodu od 22. do 23. avgusta 2022 godine. Partnerima su prezentovani dosadašnji rezultati ostvareni u Crnoj Gori, a koji se odnose na prirpemu i akreditaciju tri nova izborna predmeta na magistarskim studijama na Univerzitetu Crne Gore, koji se u najvećoj mjeri odnose na tematiku invazivnih i stranih akvatičnih vrsta. Za projektne partnere je oraganizovana posjeta uzgajalištima školjki i ribe i specijalizovanom prodajnom centru proizvoda iz sektora ribarstva i marikulture.

Drugi sastanak je organizovan u Tirani (Albanija) gde su projektni partneri posjetili Poljoprivredni fakultet koji je jedan od partenra na projektu. Balkanska tura nastavljena je u Ohridu (Sjeverna Makedonija) u periodu od 26. do 28. avgusta 2022. godine. Partneri su imali priliku da posjete Hidrobiološki Institut i Nacionalni park Galičica. Trenutno se poslednji planirani dio Balkanske ture realizuje u Solunu (Grčka, od 29.08-01.09.2022), uz prisustvo svih projektnih partnera i zasjedanje Upravnog Odbora projekta.


Crnogorski tim, pod rukovodstvom dr Ane Pešić prezentovao je dosadašnji rad Instituta za biologiju mora na ovom projektu, ali i rad realizovan od strane Biološkog fakulteta iz Podgorice, sa kojima se ovaj projekat zajednički realizuje na nacionalnom nivou.


Najveći doprinos ovaj projekat daje kroz mogućnost specijalizacije magistara na temu stranih i invazivnih akvatičnih vrsta, odnosno na problematici analize i procjene rizika uticaja ovih vrsta na akvatične ekosisteme.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.