Dr Danijela Joksimović: Moje priznanje je i priznanje svim kolegama u istraživačkom timu




Dr Danijela Joksimović: Moje priznanje je i priznanje svim kolegama u istraživačkom timu

Dr Danijela Joksimović , sa Instituta za biologiju mora, dobitnik je Priznanja za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog i stručnog rada, koje joj je ručeno na svečanoj Sjednici Senata Univerziteta Crne Gore, krajem godine. 

"Nagrada mi znači prije svega kao potvrda da je trud koji sam uložila u naučnoistraživačke aktivnosti prepoznat od strane mojih kolega koje su me predložile, a takođe to mi je podstrek za još veću posvećenost poslu koji obavljam. Ovdje bih naglasila i zadovoljstvo rada u timu, tako da ovu nagradu doživljam i kao nagradu svim kolegama sa kojima sam radila na ovim istraživanjima", kazala je Joksimović.

Ona je ostvarila impozantne rezultate u dijelu naučnih i projektnih aktivnosti iz oblasti hemije mora i okeanografije sa posebnim akcentom na određivanje sadržaja teških metala u sedimentu i biološkom materijalu, kao i antropogeni uticaj na kvalitet i stanje morske vode u akvatoriju Bokokotorskog zaliva i otvorenog mora crnogorskog primorja.

Rukovodilac je šest međunarodnih projekata, četiri nacionalna projekta, a u 2019. godini publikovala je dva autorska i tri koautorska rada u renomiranim časopisima koji se nalaze u bazama SCIE liste.

Među značajnim projektima na kojima je radila ona izdvaja projekat “The study, protection and possible breeding of pen shell (Pinna nobilis) in the Boka Kotorska Bay” - PINASPOT koji je odobren za finansiranje od strane Fondacije Princ Albert II od Monaka.Ukupna vrijednost projekta iznosila je preko 550.000 eura. Projekat je nastao u okviru međunarodne saradnje partnerskih institucija iz Spanije, Francuske i Crne Gore uz veliku podršku Fondacije Petrović-Njegoš.

"Lično ali i u pogledu promocije UCG velika čast bio je poziv iz Fondacije Princa Alberta II koji su iskazali želju da prisustvuju promociji rezultata ovog projekta u Kotoru, u maju ove godine. Projekat PinnaSPOT je po prvi put u Institut za biologiju mora doveo suverena jedne države, njegovo visočanstvo Princa Alberta II iz Monaka, čime smo na najbolji mogući način, promovisali projekat ali i Institut i Univerzitet Crne Gore i naš naučni doprinos na međunarodnom nivou", kazala je Joksimović.

Ona ističe i projekat koji je odobren za finansiranje od strane International Atomic Energy Agency, “Enhancing Coastal Management in the Adriatic and the Black Sea by Using Nuclear Analytical Techniques” u okviru koga su predstavnici devet zemalja u crnogorskim vodama uzorkovali jezgra dubokog sedimenta na kome će ispitivanjem različitih parametara dokazati kako klimatske promjene utiču na procese u moru odnosno procjeniće se trendovi prošlosti kao i kakve nas promjene očekuju u budućnosti.

Tu se aktivnosti Joksimović ne završavaju. 

"Moj cilj za 2020 godinu je aplikacija na još međunarodnih projekata, objavljivanje rezultata u renomiranim časopisima, pisanje poglavlja za međunarodnu monografiju. Posebno bih izdvojila posvećenost mentorskom radu i prenošenju znanja mlađim saradnicima", najavljuje ona.

 

 

Image

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.