Institut za biologiju mora, 24.02.2020

Institut za biologiju mora UCG dograđuje laboratoriju sa funkcijom pružanja pomoći uzgajivačima školjki ImageU okviru realizacije projekta Food4Health (hrana za zdravlje), u toku je dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u ukupnoj površini od oko 260m2, za izgradnju moderne, kompletno opremljene laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture.

Rukovodilac projekta dr Milica Mandić, iz Instituta za biologiju mora UCG,  objašnjava da će ova multifunkcionalna laboratorija biti i u funkciji pružanja pomoći uzgajivačima školjki i ribe, kao i svim onima koji su zainteresovani za proizvodnju hrane iz mora. U njoj će se sprovoditi obuke i transfer znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti.

“Očekuje se da će spoljni radovi biti završeni do aprila 2019. godine, nakon čega slijedi detaljno opremanje unutrašnjosti i finalizacija tehnoloških riješenja novih laboratorija. Važno je napomenuti da je zgrada Instituta za biologiju mora UCG pod zaštitom kao kulturno dobro, što je uslovilo nešto zahtjevniji rad na svim segmentima projekta”, kazala je Mandić.

Prema njenim riječima, nakon formiranja laboratorije za uzgoj mikroalgi i laboratorije za uzgoj kamenica Institut za biologiju mora će postati jedini institut na istočnoj obali Jadrana koji posjeduje jednu takvu, kompletno opremljenu laboratoriju.

 “U okviru novih laboratorija planiran je uzgoj  nekoliko vrsta mikroalgi koje će se, u skladu sa protokolima, koristiti kao jedini izvor hrane uzgajanim kamenicama(ostrigama). Naučnici Instituta za biologiju mora će pratiti, nakon što jedinke dosegnu veličinu od oko 1.5 cm, od  dalji rast i razvoj ostriga u moru i nastojati da kroz ovaj projekat obezbjede povećanje proizvodnje ove vrste školjke u Boki”, navela je Mandić.

Cilj ovih iImagestraživanja, u okviru projekta, jeste jačanje saradnje privrede i sektora visokog obrazovanja, ali i povećanja kompetitivnosti crnogorskih uzgajivača školjki na regionalnom tržištu.

“Planirano je i započinjanje prvog organskog uzgoja mušulja (dagnji) na području Boke, u skladu sa protokolima i standardima EU, što prije svega podrazumijeva uzgoj u vodi visokog kvaliteta (A klasa). Finalna ideja je i zaštita geografskog porijekla mušulja proizvedenih na području Bokokotorksog zaliva”, kazala je Mandić.

Projekat Food4Health odobren je u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru i ima za cilj formiranje u ove tri zemlje novih  multifunkcionalnih centara za razvoj malih i srednjih preduzeća u poljoprivredi i ribarstvu,

Institut realizuje projekat u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, ministarstvima poljoprivrede Albanije i Italije, kao i još tri naučnoistraživačke institucije sa područja Italije i Albanije.

Važnost projekta, pod punim nazivom “Održivi i inovativni lanac vrijednosti za poljoprivredno prehrambenu industriju i ribarstvo za prekogranično tržište MSP-a“,  prepoznalo je i Ministarstvo nauke Crne Gore i podržalo projekat i Univerzitet Crne Gore (Institut za biologiju mora) sa iznosom od 92.000,00 €.

Budžet projekta za Institut je 576.372,73€ a ukupan budžet za sve partnere 4.964.651,20€

Projekat je započet sredinom prošle godine, a trajaće do kraja 2022. godine.

 

Medijske objave: 

https://m.cdm.me/drustvo/institut-za-biologiju-mora-dograduje-laboratoriju-za-pruzanje-pomoci-uzgajivacima-skoljki/

https://www.portalanalitika.me/clanak/institut-za-biologiju-mora-ucg-dograduje-laboratoriju-sa-funkcijom-pruzanja-pomoci-uzgajivacima-skoljki

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270100/dogradjuju-laboratoriju-kao-pomoc-uzgajivacima-skoljki.html

https://radiojadran.com/nova-loboratorija-u-kotorskom-institutu-podrska-uzgajivacima-skoljki-i-ribe/ 

https://www.bokanews.me/featured/institut-za-biologiju-mora-ucg-dograduje-laboratoriju-sa-funkcijom-pruzanja-pomoci-uzgajivacima-skoljki/

 

Dokumenti

Broj posjeta : 760