Obnovljene pješčane dine u okviru projekta WELCOME




Obnovljene pješčane dine u okviru projekta WELCOME

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je danas promociju aktivnosti koje su prethodnih šest mjeseci sprovedene u cilju rehabilitacije pješčanih dina u Crnoj Gori u zaleđu Velike plaže u Ulcinju. Danas je javnosti prezentovane obnovljene dine na lokaciji neposredno iza kupališta Evropa beach.

“Ovaj pilot projekat, prvi ove vrste na Velikoj plaži i u Crnoj Gori, realizovan je u okviru projekta WELCOME, koji se finansira iz Programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, a pored  Velike plaže, projekat predviđa obnovu i zaštitu dina i ovim zemljama, od strane albanske Nacionalne Agencije za obalu i opštine Leće”, navode u JP Morsko dobro.

U Crnoj Gori, projekat WELCOME sprovode Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora iz Kotora u saradnji sa partnerima iz Italije i Albanije.

“Aktivnosti na zaštiti i revitalizaciji pješčanih dina na odabranoj lokaciji na Velikoj plaži u Ulcinju, koje su sprovedene odnosile su se na: rehabilitaciju i biološku restauraciju pješčanih dina kroz nasipanje pijeska, obnavljanje specifične flore koja prirodno nastanjuje ovo područje i postavljanje zaštitnih konstrukcija koje doprinose prirodnom formiranju dina; postavljanje zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina (drvenih ograda i pasarele) čiji je dizajn izabran putem nagradnog konkursa za arhitekte; izradu i postavljanje umjetničkih instalacija izrađenih od prirodnog i obrađenog drveta sakupljenog tokom akcija čišćenja plaža, a koje su izabrane na javnom pozivu za umjetnike i nevladine organizacije i opremanje područja informativno-edukativnim tablama, klupama i kantama za otpatke”, ističu oni-

Pješčane dine u svom prirodnom obliku nastaju u zaleđu plaže deponovanjem pješčanog nanosa, zbog čega imaju ulogu u očuvanju stabilnosti plaže od erozije.

Pored toga, na ovim područjima raste izuzetno rijetka vegetacija, pa se na djelovima Velike plaže gdje su dine očuvane, mogu naći biljke zaštićene domaćim zakonodavstvom i EU direktivama.

“Uspješnost ovog projekta, koji je danas predstavljen od izuzetne je važnosti kako za Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, tako i za sve institucije u Crnoj Gori koje se staraju o životnoj sredini, i ujedno predstavlja matricu po kojoj ćemo nastaviti da u saradnji sa korisnicima plaža vratimo izvorni, prirodni ambijent Velike plaže”, ističu u Morskom dobru.

Umjetničke instalacije zajedno sa drvenim ogradama, pasarelom i ostalom opremom, koje su dizajnirane i postavljene od strane ekoloških nevladinih organizacija NVO “Naša akcija”, NVO “CEPS” i NVO “Green Net”  doprinose zaštiti ugroženih djelova pješčanih dina kroz podizanje svijesti javnosti o otpadu iz mora i značaju dina, što predstavlja i jedan od ciljeva projekta “WELCOME”.

Podsjećamo da je projekat “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr – Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora) usmjeren na održivo upravljanje otpadom iz mora kao i na jačanje prekogranične saradnje, a sve u cilju rješavanja problema otpada iz mora koji je sve izraženiji na ovom području.

“Aktivnosti ovog projekta su usmjerene na uklanjanje otpada sa plaža, monitoring otpada iz mora kao i obnavljanje i zaštitu pješčanih dina korišćenjem drvenog otpada sakupljenog sa plaža”, navode u JP Morsko dobro.

Izvor: CDM



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.