Sprovedena akcija čišćenja vrulja na lokacijama Dražin vrt i Sopot




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu” koje finansira JP Morsko dobro, zaposleni Instituta za biologiju mora su učestvovali u akciji čišćenja otpada na lokacijama Dražin vrt i Sopot u blizini vrulja. Tokom ove akcije izvađen je dio otpada, najviše plastične i staklene ambalaže, zatim vrša, konopa, guma i slično koji je zahvaljujući DOO Komunalno Kotor odvezen na deponiju.

ImageVrulje su podvodni izvori slatke vode koji kreiraju specifična i rijetka morska staništa. U Bokokotorskom zalivu najveće vrulje su kod Dražin vrta i Sopota gdje je zabilježen veći broj zaštićenih vrsta od kojih je najzanačajniji zlatni koral (Savalia savaglia) kojeg u Bokokotorskom zalivu ima mnogo više nego ukupno svih poznatih kolonija ovog korala u Sredozemnom moru!

 Još jedna aktivnost ovog projekta koja će se uskoro realizovati je postavljanje informativnih tabli i ograđivanje bovama ove dvije lokacije kako bi se spriječilo uništavanje korala zbog sidrenja i ribanja. Na ovim lokacijama kupanje i ronjenje nije zabranjeno.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.