Na Institutu za biologiju mora javnosti predstavili Akvarijum Boka
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto

(Video: http://www.infobiro.tv )

Kotor, Crna Gora: Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore proslavio je danas uspješan završetak projekta MonteAqua kojim je mobilizovano 1,17 miliona EUR za uspostavljanje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače i druge ugrožene morske životinje.

Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 miliona EUR i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 miliona EUR. Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

O značaju Akvarijuma Boka, profesor Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore, rekao je:

„Najnovija organizaciona jedinica Instituta, koju smo osnovali ove godine, dodatno će ojačati naše kapacitete za očuvanje jadranskih ekosistema i promociju naših jedinstvenih prirodnih resursa.“

Akvarijum Boka je osnovan u okviru projekta MonteAqua. Komentarišući završetak projekta, gospodin Geir Johansen, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, rekao je: „Uz norvešku podršku, projekat je uspostavio jedini javni akvarijum u Crnoj Gori i razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta“.

U ime ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore dr Aleksandra Stijovića, direktorica Direktorata za ribarstvo gđa Slavica Pavlović pozdravila je prvi akvarijum u Crnoj Gori i istakla da će „on biti glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora, posebno o ranjivim vrstama koje traže posebnu zaštitu“. Gđa Pavlović je potvrdila da će „Crna Gora i dalje biti posvećena intenzivnom radu na uspostavljanju održivog ribarstva i očuvanju zdravog morskog ekosistema“.

Dr. Mirko Đurović, rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Boka akvarijum“ istakao je da će Akvarijum Boka „biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore. Trudićemo se da prikažemo svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora, a najmlađim generacijama ćemo pripremiti niz edukativnih programa kako bi se na najbolji mogući način obrazovali u buduće ekologe i ljubitelje prirode.“

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore realizovao je projekat MoneAqua od novembra 2017. godine.

Projekat je omogućio organizaciju nekoliko radionica u 2018. godini, međunarodnu naučnu konferenciju u 2019. godini i objavio seriju bijelih papira i studija koje jačaju crnogorske kapacitete u upravljanju i zaštiti resursa Jadranskog mora. Glavni rezultat projekta je Akvarijum Boka, prvi crnogorski javni akvarijum koji prikazuje raznolikost i značaj morskih divljih životinja sa posebnim fokusom na Jadransko more. Očekuje se da će Akvarijum Boka otvoriti vrata za javne posjete u prvoj polovini 2021. godine.

O Institutu za biologiju mora: Od svog osnivanja 1961. godine, Institut je vršio sveobuhvatna istraživanja morskog i priobalnog područja, koja imaju široki uticaj na zaštitu životne sredine i sprječavanje zagađenja, kao i praktičnu primjenu (npr. u industriji morske hrane). Osnovne kompetencije Instituta su istraživanja u oblastima marikulture, očuvanja mora, ihtiologije i morskog ribarstva, hemije, opšte biologije, neurofiziologije i eko-fiziologije, biohemije i molekularne biologije. Nedavni rezultati predstavljaju morski biodiverzitet Bokokotorskog zaliva i daju ulazne podatke za Nacionalnu strategiju integrisanog upravljanja obalnim područjem Crne Gore.

 

                                

                            

 

                             

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/predstavljen-akvarijum-boka-prvi-crnogorski-javni-akvarijum/

https://www.portalanalitika.me/clanak/javnosti-predstavljen-akvarijum-boka

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/303554/javnosti-predstavljen-akvarijum-boka.html

https://www.standard.co.me/drustvo/prvi-akvarijum-glavno-mjesto-za-obrazovanje-o-zivom-svijetu-jadranskog-mora/

https://www.pobjeda.me/clanak/prvi-akvarijum-glavno-mjesto-za-obrazovanje-o-zivom-svijetu-jadranskog-mora?page=1

https://fosmedia.me/infos/drustvo/odrzana-zavrsna-manifestacija-projekta-monteaqua

http://kolektiv.me/169826/predstavljen-akvarijum-boka-prvi-crnogorski-javni-akvarijum

https://radiojadran.com/otvoren-bokaakavrijum-posjete-nakon-pandemije/

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/institut-za-biologiju-mora-predstavio-akvarijum-boka/2

https://www.bokanews.me/featured/na-institutu-za-biologiju-mora-javnosti-predstavili-akvarijum-boka/

 

 

 

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.