Institut za biologiju mora, 16.07.2018

EMODnet Chemistry 3EMODnet (European Netvork Observation and Data Netvork) je dugoročna inicijativa za pomorske podatke podržana od strane Evropske komisije od 2009. godine da bi se osiguralo da evropski morski podaci postanu lako dostupni, interoperabilni i slobodni, bez ograničenja upotrebe.

Projekat EMODnet Chemistry 3 ima za cilj prikupljanje hemijskih podataka (parametara) vezanih za morsku sredinu, stvaranje infrastrukture upravljanja i pristupa podacima, metapodacima i proizvodima podataka, kao podrška pomorskoj privredi  za potrebe zaštite životne sredine morskih regiona. Odabir parametara i oblasti na koje se odnose usklađen je sa zahtjevima Okvirne Direktive Marinske strategije (MSFD) Evropske unije.

Institut ua biologiju mora je uključen u projekat kao podugovarač OGS Instituta iz Trsta, Italija.

Koordinator projekta je OGS  (National Institute of Oceanography and Applied Geophysics) iz Trsta,  Italija, a u projektu učestvuje 45 instituta iz 27 zemalja i 3 internacionalne organizacije (ICES, Black Sea Commission, UNEP/MAP). Projekat traje 2 godine, a ukupni budžet je 2,805,000.00 €.

Link projekta: http://www.emodnet-chemistry.eu