EF tradicionalno partner u organizaciji Međunarodnog kongresa računovođa




EF tradicionalno partner u organizaciji Međunarodnog kongresa računovođa

Ekonomski fakultet je i ove godine bio partner 17. Međunarodnog kongresa računovođa i revizora Crne Gore u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG). Tema ovogodišnjeg kongresa, koji je tradicionalno okupio veliki broj učesnika, bila je Odgovor računovodstveno-revizorske profesije na ekonomske nestabilnosti i diskontinuitet poslovanja.  

Teme koje su bile zastupljene na Kongresu, kroz Zbornik radova i panele/okrugle stolove su bile: vrednovanje kapitala u uslovima ekonomske nestabilnosti, analiza likvidnosti realnog sektora, finansijsko upravljanje, revizija, upravljanje rizikom preduzeća u uslovima pandemije Kovid-19, očuvanje kapitala i bankarsko poslovanje, stručni osvrti na implementaciju međunarodnih standarda iz oblasti računovodstva, finansijskog izvještavanja, revizije, procjene, kao i održivost sistema javnih finansija i bankarskog sektora.

Tokom svečanog otvaranja Kongresa, prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu, docent dr Jovan Đurašković, je istakao da tema ovogodišnjeg kongresa akcentuje važnu oblast ekonomskih fluktuacija koja je bila neopravdano zapostavljena u akademskoj debati u dužem vremenskom periodu: “Globalna ekonomska kriza iz 2008. godine vratila je u etar teorije privrednih ciklusa ukazujući na legitimnu sumnju u samoregulišući mehanizam tržišta. U novijem dobu, svjedočimo dramatičnim neekonomskim šokovima koji opredjeljuće determinišu naše personalne i institucionalne bilanse, sistem donošenja odluka i očekivanja privrednih subjekata” naveo je on.

Prodekan Đurašković je prisutnima poručio i da aktuelni privredni kontekst zahtijeva kompetentnost u donošenju odluka: “Stoga je uloga akademske i stručne javnosti da pruže podršku svim privrednim akterima, posebno nosiocima ekonomske politike, da donose kredibilne odluke. Ovaj Kongres, kao plod dugogodišnje saradnje Ekonomskog fakulteta i Instituta, pokazuje našu spremnost da se odgovorno suočimo sa savremenim privrednim izazovima” zaključio je.

Tradicionalno, profesori i saradnici Ekonomskog fakulteta su učestvovali na Kongresu, tako je predavanje imala docent dr Tanja Laković na temu Profesionalni skepticizam revizora – igra između povjerenja i sumnje dok je prof. dr Anđelko Lojpur bio učesnik panela Održivost sistema javnih finansija u periodu neizvjesnog ekonomskog rasta. Sva predavanja i panel diskusije su pratili i naši saradnici u nastavi.

Autori, predavači, panelisti i učesnici Kongresa bili su predstavnici računovodstveno/revizorske struke iz Crne Gore, regiona i EU, predstavnici akademske zajednice, predstavnici nadležnih javnih institucija/ regulatora, kao i predstavnici biznis zajednice, javnog i bankarskog sektora. Tokom radnog dijela kongresa, učesnicima su bili u prilici da prisustvuju predavanjima najviših predstavnika međunarodnih institucija nadležnih za oblast računovodstva i revizije – Alana Džonsona, predsjednika Međunarodne federacije računovođa (IFAC) i Hilde Blum, potpredsjednice Evropske federacije računovođa (AE), dok su svoja iskustva sa učesnicima podijelili i predstavnici Kraljevskog instituta sertifikovanih računovođa Holandije Jan Jaap Bontjes i profesor Erik Mantalaers sa Univerziteta u Mastrihtu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.