Profesori Ekonomskog fakulteta učestvovali u radu Konferencije o ekonomiji PKCG




Profesori Ekonomskog fakulteta učestvovali u radu Konferencije o ekonomiji PKCG

Tradicionalna Konferencija o ekonomiji Montenegro 2022, u organizaciji Privredne komore Crne Gore, održana je od 26. do 28. oktobra u hotelu Splendid. Konferencija, čija je ovogodišnja tema „Razgovori o budućnosti", počela je panelom „Migracije, (ne)zapošljavanje mladih i Zapadni Balkan: preporuke za donosioce odluka", a zatim su održane i ostale panel diskusije: "Zapadni Balkan i Evropa u 2023. godini", "Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju", "Inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost", "(Ne)usklađenost obrazovnog sistema i tržišta rada", "Digitalna transformacija poslovnih modela, i "Kako opstajati na tržištu uprkos krizama?".

Konferencija je okupila brojne predstavnike najuspješnijih kompanija koje posluju u regionu, donosioce odluka, mlade preduzetnike, profesore i studente. Kao i svih prethodnih godina, na Konferenciji su učestvovali i profesori Ekonomskog fakulteta. Prof. dr Boban Melović bio je učesnik panela "(Ne)usklađenost obrazovnog sistema i tržišta rada" dok je prof. dr Saša Popović predstavio zaključke i preporuke konferencije.

Profesor Melović je tom prilikom poručio da je neusklađenost između obrazovanja i tržišta rada ozbiljna prijetnja za rast i razvoj svake ekonomije, a pogotovo onih malih kao što je Crna Gora: “Ova neusklađenost dovodi i do one između ponude i tražnje, i tako se stvara nedovoljna iskorišćenost ljudskog potencijala. Upravo je taj nesklad u pozitivnoj korelaciji sa dugoročnom nezaposlenosti” – kazao je on. Prema njegovim riječima, uzroke ovakvog stanja možemo tražiti i na strani obrazovnog sistema, ali i privrede. On je kazao da u Crnoj Gori trenutno imamo dominantno uslužnu ekonomiju, što je dovelo do potrebe da se razvijaju nova znanja. Profesor Melović je takođe predstavio projekat koji se odnosi na jačanje kapaciteta u dualnom obrazovanju, a realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore: "Ovaj projekat predstavlja model razvoja nastave na visokoobrazovnim institucijama, koji pored teorijskog, pruža i mogućnost učenja uz rad, odnosno praksu. Na taj način učenici jačaju svoje kompetencije I bolje se pripremaju za buduće tržište rada" – zaključio je Melović.

Prof. dr Saša Popović je prilikom zatvaranja Konferencije predstavio prisutnima zaključke i preporuke. Više o Konferenciji možete pronaći OVDJE.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.