Obilježen Svjetski dan nauke: Predstavljen naučnoistraživački rad profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta i publikacija Research Outlook 2021-2022




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom 10. novembra, Svjetskog dana nauke za mir i razvoj, na Ekonomskom fakultetu je upriličen događaj na kojem su široj akademskoj i stručnoj javnosti prezentovani ključni rezultati naučnoistraživačkih radova profesora i saradnika ovog fakulteta. (Galerija fotografija)

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimir Božović iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da učestvuje u okviru programa koji predstavlja dobar put i jačanje onoga što UCG treba da radi. ,,To je osnaživanje obrazovnih i naučnih kapaciteta. Događaj ima jak motivacioni momenat za Ekonomski fakultet i društvo. Možemo da ga nazovemo i kao spoznaja. Dobro je da kažemo jedni drugima šta smo radili, sta bi mogli da popravimo i uputimo po neku riječ kritike. U tom smislu, čestitam rukovodstvu Ekonomskog fakulteta i ljudima koji rade. Siguran sam da rezultate koji će prikazati nemaju samo unutrašnji značaj, već i širi, institucionalni,“ izjavio je Božović.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović, zahvalio je rektoru UCG na podršci koju Rektorat UCG pruža najstarijem fakultetu u Crnoj Gori, a ujedno i dodao da ta obrazovna ustanova svakodnevno, nesebično i posvećeno dijeli znanje studentima.

,,Ipak, smatramo da saznanja koja stičemo kroz naučnoistraživački rad treba stavljati u funkciju razvoja društva. To je ujedno i misija Ekonomskog fakulteta i UCG. Uvjereni smo da u rezultatima naših profesora i saradnika mogu da prepoznaju kreatori i donosioci ekonomskih odluka. Tu smo da se stalno preispitujemo. Iz preispitivanja dolazimo do naučnih saznanja i približavanja istini. Ekonomski fakultet u budućem periodu planira da unaprijedi naučnoistraživački rad i na taj način doprinose razvoju strategiji UCG. Svake treće srijede u mjesecu organizujemo ekonomski seminar. Događaj na kojem profesori, saradnici, studenti master i doktorskih studija predstavljaju rezultate, ali što je još važnije, razmjenjuju ideje za pisanje radova, projekata i prezentaciju članaka u nastajanju. U skorijem periodu, otvorićemo istraživački centar ,,Ekoflab“ kao mjesto na kojem će se rađati nove ideje i uspješno raditi na njihovoj efektnijoj realizaciji i promociji. Centar će biti adekvatno opremljen i prilagođen potrebama naših istraživača i studenata. U okviru katedre za menadžment i marketing, u septembru ćemo organizovati Interkatedersku konferenciju iz oblasti menadžmenta koja će okupiti brojne istraživače. Planiramo da organizujemo i regionalni doktorski seminar,“ najavio je prof. dr Jocović.

Na događaju, čiji je cilj bio da kroz afirmaciju značajnih projekata nastavnog osoblja ukaže na njihov važan društveni doprinos,  prodekan za naučnoistraživački rad docent dr Jovan Đurašković je podsjetio da je na današnji dan, prije 20 godina, prvi put obilježen Svjetski dan nauke koji je ustanovio Unesko.

,,To je izuzetan povod da baš danas, akademskoj, stručnoj i laičkoj javnosti predstavimo rezultate našeg naučnogistraživačkog rada i što je svakako važnije, da te rezultate stavimo u kontekst ekonomskih izazova sa kojima se svi danas susrijećemo, kako na personalnom tako i na institucionalnom nivou,“ poručio je Đurašković.

Uoči početka radnog dijela, prisutnima je predstavljena publikacija Research Outlook 2021-2022 koja sadrži pregled naučnoistraživačkog rada profesora i saradnika Ekonomskog fakulteta i koja je dostupna na sajtu fakulteta.

Današnji događaj na Ekonomskom fakultetu je bio prilika za najavu strateškog projekta Ekonomskog fakulteta, prve Međunarodne konferencije ,,Montenegrin International Conference on Economics & Business – MICEB“ koja će se održati u Budvi, od 25. do 27. maja 2023. godine. Njen glavni fokus biće usmjeren ka održivom razvoju i zelenoj ekonomiji. Sa Ekonomskog fakulteta je poručeno da će tokom iduće sedmice biti dostupna web prezentacija Konferencije putem koje će svi zainteresovani moći da prijave svoje učešće.

Svojim prisustvom, današnje predavanje uveličali su Ambasadori Hrvatske, Bosne i Hercegovine, guverneri, viceguverneri, uvaženi profesori, kao i studenti Ekonomskog fakulteta.

REZULTATI DESET NAUČNIH RADOVA 

Nakon uvodnih govora, uslijedila je prva radna sesija na kojoj su predstavljeni rezultati deset naučnih radova koji su publikovani u prethodne dvije godine, a čiji autori su profesori i saradnici Ekonomskog fakulteta:

Stem obrazovanje i rast u Evropi, autora Baćović, Andrijašević i Pejović. U istraživanju je testirana važna korelacija između kvaliteta obrazovanja i privrednog rasta - kroz prizmu privredne strukture. O kakvom obrazovanju je riječ i kako stojimo sa korelacijama govorila je prof. dr Maja Baćović, autor ovog rada.

U istraživanju koje je prezentovao prof. dr Vujica Lazović ispituju se dometi ekonomske teorije u eri digitalne ekonomije, tj. kompelmentarnost bazičnih udžbenika iz ekonomije sa modelom razvoja digitalne ekonomije. U istraživanju su kao koautori učestvovale koleginice Rondović, Đuričković i koleginica Danijela Lazović.

U radu koji je prezentovala docent dr Tamara Backović ispituje se u kojoj mjeri investicije u razvoj digitalne ekonomije utiču na ekonomski rast zemalja sa srednjim nivoom dohotka i da li te investicije obezbjeđuju bržu konvergenciju sa razvijenim svijetom. Autori na radu su profesori Lazović i Jovović, i koleginice Backović, Đuričković i Rondović.

Docent dr Julija Cerović je prezentovala rezultate istraživanja koje tretira uticaj potrošnje obnovljive energije na ekonomski rast tradicionalnih i novih zemalja članica Evropske unije. Važna odluka u analizi je upravo podjela EU zemalja na dva poduzorka, nakon čega su uslijedili veoma korisni zaključci. Koautori su Muhadinović, Radonjić i Đurašković.

Dr Bojan Pejović je predstavio rezultate istraživanja na kojem je radio sa prof. dr Vesnom Karadžić, a tema je - Prognoza inflacije u zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz komparaciju tradicionalnih i savremenih ekonometrijskih metoda.

Prof. dr Jasmina Ćetković je prezentovala rezultate projektne - cost-benefit analize – finansijska i ekonomska opravdanost projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nov Dojranu u Sjevernoj Makedoniji. Na ovom multidisciplinarnom istraživanju učestvovao je i doktorand Miloš Žarković, a koautori su Knežević, Lakić, Vujadinović, Živković i Cvijović.

Istraživanje pod nazivom - Donošenje strateških poslovnih odluka: upotreba i relevantnost marketing metrika i menadžmenta znanja prezentovao je prof. dr  Boban Melović. Rezultati su bazirani na anketnom istraživanju pa se empirijski doprinos istraživanja ogleda u davanju smjernica menadžerima kako da unaprijede sistem mjerenja i kontrole marketing performansi, a sve u cilju jačanja konkurentnosti kompanija. Pored profesora Melovića, koautori su Vukčević, Ćirović i Backović, kao i profesorica Marina Dabić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživanje stavova prema implementaciji zelenog računovodstva u turističkoj industriji Crne Gore - rad je prezentovala prof.dr Ana Lalević Filipović, a koautori su profesorice Novović Burić, Jakšić Stojanović i Kašćelan. Navedenu problematiku je značajno posmatrati kroz nacionalnu prizmu - uzimajući u obzir ekološki status Crne Gore, naše obaveze u EU integracijama, kao i opredjeljenje za turizam kao stratešku privrednu granu.

O ekonomskoj održivosti solarne elektrane u kontekstu prognoze cijena električne energije - realnoj studiji slučaja i modelu prognoze cijena – govorio je prvi autor rada mr Nikola Mišnić. Na istraživanju je radila grupa mlađih kolega - Pejović, B., Jovović, J., Rogić, S., i Đurišić, V.

Mr Sunčica Rogić, govorila je o segmentaciji tržišta, zasnovanoj na podacima, koja je preduslov za efikasno targetiranje kupaca u kampanjama direktnog marketinga. Na istraživanju je radila profesorica Kašćelan.

Tokom druge sesije, održana je promocija četiri publikovane monografije:

Osnove upravljačkog računovodstva, autora prof. dr Ane Lalević Filipović, mr Milica Vukčević. O knjizi je govorio prof. dr Milan Lakićević, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Pravo privrednih društava – kompanijsko parvo, autora prof. dr Mijata Jocovića. O knjizi je govorio prof. dr Vladimir Savković, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Ekonomija Crne Gore od 2006. do 2016. godine,  autora prof. dr Maje Baćović. O knjizi su govorili: prof. dr Vesna Karadžić i prof. dr Ljubinko Dedović, redovni profesori na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Knowledge management and organization: healthcare quality in Montenegro, autora dr Ivana Radevića. O knjizi je govorio dr Isak Adižes, Adizes sa Institute Worldwide,Santa Barbara, USA. (video).

ZAKLJUČCI

Nakon završetka dvije sesije, uslijedili su zaključci. Docent dr Jovan Đurašković je istakao podatke:

"U prethodne dvije godine objavljeno je 5 monografija

Izašli smo u javnost sa više od 140 naučnih radova, od čega:

  • 57 radova u časopisima prestižne kolekcije Web of Science
  • 24 rada u drugim međunarodnim časopisima koji nijesu indeksirani na Sci listi
  • 18 poglavlja u međunarodnim monografijama
  • 42 rada na međunarodnim konferencijama
  • dva međunarodna projekta koje koordiniraju naši profesori,
  • Suizdavači smo dva međunarodna časopisa.

Prodekan Đurašković je tom prilikom istakao i očekivanje da će za dvije godine, biti publikovan novi Research Outlook koji će biti bogatiji po strukturi i sadržini: “A mi ćemo u međuvremenu intenzivno raditi na podizanju istraživačkih kapaciteta profesora, saradnika i studenata na svim nivoima studija sa akcentom na master i doktorske studije. U narednom periodu  stavićemo akcenat na realizaciju posebnog cilja – povezivanja istraživačkog rada sa izazovima nacionalne ekonomije. Uvažavajući individualne istraživačke interese, moramo pronaći profesionalnu motivaciju da svoja istraživanja učinimo društveno korisnim, tj. da naučne činjenice stavimo u funkciju društvenog interesa, bez obzira da li su one usmjerene na biznis zajednicu, kreatore javnih politika ili akademiju. Dakle - u fokusu će biti društvena afirmacija naučnoistraživačkog rada.” zaključio je Đurašković.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.