Gostujuće predavanje predstavnika MONSTAT-a studentima master studija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Proizvodnja makrostatističkih podataka i uloga Uprave za statistiku u procesu evropskih integracija, bila je tema gostujućeg predavanja za studente master studija Ekonomija/Kvantitativna ekonomija, koje je održala mr Branka Šušić Radovanović, pomoćnica direktora Uprave za statistiku (Monstat) i predsjednica Savjeta statističkog sistema Crne Gore.

Memorandum o saradnji, koji je nedavno potpisan između Ekonomskog fakulteta i MONSTAT-a, predviđa između ostalog i organizovanje gostujućih predavanja stručnjaka iz Uprave za statistiku u cilju  sticanja dodatnih znanja i praktičnih kompetencija studenata.

Reference predavača:

Uvođenje i razvijanje nacionalnih računa Crne Gore, obračunu BDP-a i BND-a u skladu sa međuanrodom ESA i SNA metodologijom.

Pored redovnih stručnih saopštenja nacionanih računa Uprave za statistiku Crne Gore, bila je i autor i koautor većeg broja publikacija iz oblasti nacionalnih računa. Takodje, svoje istraživačkostručne kvalitete dokazala je i sticanjem akademskog zvanja magistra nauka odbranivši rad

»Kvartalni obračun BDP-a Crne Gore«. Ostvareni rezultati u radu: uveden obračun BDP-a u skladu sa međunarodnom metodologijom ESA i SNA metodologijom; objavljen veliki broj publikacija, metodologija i priručnika; obavlja uspješno pregovore za Poglavlje 18: Statistika (podgrupa za makroekonomsku statistiku, nacionalne račune, cijene i spoljnu trgovinu); uvedena nova statistička istraživanja itd.

Član Savjeta statističkog sistema, Član RG za Pregovaračko poglavlje 18-Statistka, Obavlja poslove rukovodioca stručnog kolegijuma Zavoda za satistiku od januara 2015. godine (13 članova kolgijuma).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.