Javnom debatom o klimatskim promjenama završen prvi Sustainability week na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Klimatske promjene kao moćan motor ekonomske transformacije u Crnoj Gori bila je tema javne debate organizovane na Ekonomskom fakultet u okviru serije događaja posvećenih održivom razvoju, organizovanih u susret obilježavanju Dana planete zemlje.

Moderator panel diskusije bila je prof. dr Danijela Jaćimović, dok su panelisti bili: ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta Crnogorske stranke zelenih URA, Darko Saveljić, ornitolog i poljoprivrednik i prof. dr Oleana Korohodova sa ukrajinskog tehničkog univerziteta "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute“.

Učesnici javne debate su bili saglasni u tome da bi Crna Gora, u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem, trebalo da razvija odgovore na politiku klimatskih promjena i preispituje svoj napredak ka ciljevima, u skladu sa obavezama prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu.

Na javnoj debate su se mogli čuti i predlozi mjera za mjere za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, među kojima su: investiranje u obnovljive izvore energije, prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje, razvoj infrastrukture otporne na klimatske promjene i unapređenje sistema upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

Današnjom panel diskusijom završena je prva „Sustainability Week" koja je u period od 19 – 22. aprila organizovana na Ekonomskom fakultetu. Cilj organizacije ove serije događaja posvećenih održivom razvoju bilo je pružanje doprinosa promociji strateškog opredeljenja Crne Gore za održivim razvojem definisanim Nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. godine u studentskoj populaciji kao i u široj javnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.